Elfogott dílerek2018. július 19. (csütörtök) 19:00 - Rendőrségnews/7144_0_300.jpgÚjabb dílereket kapcsoltak le az ózdi rendőrök. A két helyi férfi új pszichoaktív anyagokat szerzett be, és adott tovább vevőinek. Az úgynevezett biofű egyébként súlyosan károsíthatja a fogyasztók szervezetét, de mivel olcsón és könnyen hozzáférhető, térségünkben is sokan használják. A most elfogott kábítószer-kereskedőket a rendőrök őrizetbe vették, és indítványozták előzetes letartóztatásukat.

Az egyik ózdi hipermarket parkolójában a rendőrök két drogdílert fogtak el. A 39 és 25 éves férfiak elfogásukig új pszichoaktív anyagokat szereztek be, majd azokat továbbértékesítették vevőiknek. A rendőrök összehangolt munkájának köszönhetően sikerült őket lekapcsolni.

„Az előzetes adatgyűjtés során bizonyítást nyert, hogy új pszichoaktív anyaggal kereskednek. Több ózdi személynek adnak át, illetve birtokolnak is. A két személynél tartott házkutatások alkalmával nagyobb összegű készpénzt, valamint több tíz gramm zöld növényi származékot foglaltak le kollégáim. Ezek analizálása, beazonosítása folyamatban van” - mondta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság  hivatalvezetője.

A rendőrök dolgát nehezíti az újabb és újabb pszichoaktív készítmények megjelenése. Ezek összetevőit minden esetben szakértők elemzik, ezt követően kerülhetnek fel a szerek a tiltólistára. Komoly problémát jelent, hogy az egyre inkább terjedő biofű bizonyos alkotóelemei könnyedén beszerezhetőek az internetről, vagy akár háztartási üzletekből. A szervezetre gyakorolt hatásuk kiszámíthatatlan, az egészségre ártalmasak. A veszélyekről a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum legutóbbi tanácskozásán dr. Péter Mária addiktológus is beszélt.

„Ez azért veszélyes, mert nem tudjuk az összetételét, és azt sem, hogyan fog hatni a fiatalra. Nagyon sokszor találkozunk olyan esettel, amikor az intenzíven ébred fel a fiatal, vagy sürgősségi ambulancián, és még azt sem tudja megmondani, hogy egyáltalán mit használt. Ez egy súlyos, életveszélyes, önpusztító magatartás” - fogalmazott dr. Péter Mária, addiktológus, klinikai szakpszichológus.

Mivel a biofű más tudatmódosító szerekhez képest nagyon olcsón beszerezhető, vagy akár házilag is könnyen előállítható, térségünkben is sokan használják. Az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzathoz is rendszeresen érkeznek be panaszok, a bejelentők öntudatlan állapotú vagy agresszív drogfogyasztókról beszélnek.

„Szinte minden nap találkozik roma nemzetiségi önkormányzatunk ezekkel a problémákkal. Minden szegregált településen jellemző ez az úgynevezett biofű. Nagyon olcsó és mérgező, az emberek úgy néznek ki tőle, mint a zombik, sokszor konfliktusba kerülnek másokkal. Sok olyan jellegű panasszal fordultak már hozzánk, hogy ezek az emberek konfliktust okoznak” - nyilatkozta Váradi József, az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

A most elfogott dílereket az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársai őrizetbe vették, és előzetes letartóztatásukat indítványozták az illetékes ügyészségen. Az új pszichoaktív anyaggal való visszaélés egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, de még súlyosabb következményekre számíthat, aki bűnszövetségben követ el hasonlót, vagy fiatalkorúaknak adja el a szereket.

A kép illusztráció.

Vissza