Romákról tanultak (képgalériával)2018. július 17. (kedd) 19:00 - Kultúranews/7136_0_300.jpgA roma kultúráról és a cigány nyelvről is tanulhatnak a nemzetiségi tábor résztvevői. A gyerekek kézműves foglalkozásokon, zenés-táncos játékokon és sportos programokon is részt vesznek az egyhetes turnus során. A tábor azoknak a szülőknek is nagy segítséget jelent, akik másképp nem tudnák megoldani gyermekeik nyári elhelyezését.

A táblai Apáczai Csere János Általános Iskola ezen a héten nemzetiségi tábornak ad otthont. A Kék Sirály Zenei Egyesületnek pályázati forrás segítségével nyílt lehetősége a programok megszervezésére. A cél, hogy a résztvevők közelebbről is megismerkedjenek a roma kultúrával, és hasznosan töltsék a nyári szünidőt.

„Ez a nemzetiségi tábor lényegében a romákról szól. A roma gyerekek táboroztatásáról. Lesz a táborban cigány nyelvismeret, zenei ismeretek, fogunk menni kirándulni, és különböző foglalkozásokat tartanak itt a szakemberek” - nyilatkozta Berki Lajos, a Kék Sirály Zenei Egyesület elnöke.

A gyerekek a táborvezetők segítségével teljesítették az első feladatokat. Először a tábor házirendjét készítették el. Ebben is mindannyian részt vettek.

„Az benne a fontos, hogy ne legyen benne a nem, vagy a nem szabad. Csapatot kellett választani, és adni kellett neveket. Mi azt adtuk, hogy „Győztesek”. Edina néni segített nekünk benne. Elmegyünk majd Aggtelekre a barlangba, és játszani a játszótérre” - mondta Forgács Krisztián.

A kézműves foglalkozások mellett számos szabadtéri tevékenység is szerepel a tábor programjában. Minden gyerek más-más foglalkozást kedvel, mindannyian a nekik tetszőt várják a legjobban.

„Várom a sok foglalkozást, hogy mik lesznek. Kirándulások lesznek, számháborúzni fogunk, énekelni, táncolni, játszani. Sportolni is fogunk” - fogalmazott Hastock Fanni.

„Csináltuk a foglalkozásokat, színeztünk. Meg játszótéren is voltunk” - mondta Szabó Miranda Zsanett.

A táborban részt vevő gyerekek számára napi háromszori étkezést is biztosítanak a szervezők, míg Csutor László, a terület önkormányzati képviselője, üdítővel is kedveskedett a fiataloknak az ebéd mellé. A napközis tábor nem csak azért hasznos, mert játékos körülmények között ismerkedhetnek meg a roma kultúrával, de a szülőknek is nagy segítséget jelent az egyhetes turnus a gyerekek nyári elhelyezésében.


136_0_t 136_1_t 136_2_t 136_3_t
136_4_t 136_5_t 136_6_t 136_7_t
136_8_t 136_9_t 136_10_t 136_11_t
136_12_t
Vissza