Péntek tizenharmadika2018. július 13. (péntek) 19:00 - Aktuálisnews/7124_0_300.jpgSok babona fűződik péntek 13-ához, nagy általánosságban szerencsétlen napként könyvelik el az emberek. Az ózdiaknak megoszlik a véleményük az ehhez a naphoz kapcsolódó hiedelmekről. Néhányan inkább szerencsésnek tartják, míg mások ugyanolyan napként tekintenek rá, mint az összes többire.

A péntek 13-ától való félelem a középkorra vezethető vissza. A keresztény Európában az akkori emberek nagy jelentőséget tulajdonítottak a vallási szimbolikának. A 13-as számhoz sok negatívumot kötöttek, többek között ennyien ültek az asztal körül az utolsó vacsorán, de a péntek sem volt túl szerencsés, lévén, hogy a Biblia szerint Jézust ezen a napon feszítették keresztre. Péntek 13-áról általában megoszlik az emberek véleménye. Vannak, akik semmibe veszik, ugyanolyan napnak tartják, mint az összes többit, mások szerint viszont inkább szerencsés ez a nap.

„Nekünk mindig szerencsés volt, sose volt semmi. Sőt, a legjobb nap volt a többi közül a péntek 13” - mondta Szabó Zoltán.

„Szerencsésnek tartom ezt a napot. Péntek 13 inkább a fekete macskákról, meg a hasonló babonákról szól, de általában szerencsésen telik ez a nap. Úgyhogy mindenkinek azt ajánlom, hogy ne tartson ettől a naptól” - nyilatkozta Balog Viktória.

Másoknak általában inkább balszerencsét hoz a péntek és a 13-as szám kombinációja, illetve olyanok is vannak, akik szerint nem érdemes hinni a babonákban.

„Változó, van akinek szerencsés, van akinek nem. Nekem például nem” - fogalmazott Heltovics István.

„Én úgy vagyok vele, hogy a babonák nem lényegesek, mert mind hülyeség” - mondta Blacker Sándor.

Ritkának számít, hogy péntek 13-ára napfogyatkozás is essen, utoljára 44 éve volt ilyen, legközelebb pedig 2080-ban lesz. A természeti jelenség csak a Föld legdélibb pontjairól lesz látható, Magyarországról nem. A 13-as számhoz kapcsolódóan rengeteg érdekességről tudunk, ezek közül az egyik, hogy még betegséget is elneveztek azokról, akik mániákusan rettegnek ettől a számtól: ők triszkaidekafóbiában szenvednek.

Vissza