Piaci körkép (képgalériával)2018. július 13. (péntek) 19:00 - Aktuálisnews/7123_0_300.jpgA kukorica és a magyar dinnye a sláger a Városi Piacon. A népszerű piros húsú gyümölcsből szinte már csak hazait lehet kapni. Ma délelőtt is sokan álltak sorba a standok előtt. Zöldségekből is bő választék várta a vevőket. A favorit ez alkalommal az uborka volt, hiszen ezt sokan kovászolják be a nyári időszakban.

Péntek reggel szokás szerint rengetegen keresték fel az ózdi piacot. A vásárlók leginkább a magyar termékek iránt érdeklődnek, gyümölcsökből főként a dinnye és a sárgabarack vitte prímet, hiszen a meleg nyári idő beköszöntével egyre népszerűbbek a frissítő lédús finomságok.

„Legkelendőbb szezonális gyümölcs a görögdinnye. Végre bejöttek a magyar dinnyék, amik felváltottá az import termékeket. Ezek nagyon jó minőségűek és nagyon kelendőek. A másik ilyen portéka még az ózdiak körében a csöves kukorica. Ez is nagyon jó minőségű, édes. Kifejezetten könnyen és hamar főződő” - nyilatkozta Fedora István, kereskedő.

A sárgabaracknak most van szezonja, de az időjárás miatt két héttel korábban érkezett meg a piacra, ezért egyre drágábban kapható. A helyi kereskedők szerint a magyarországi őstermelők minőségi portékáival szemben a multik nem tudják felvenni a versenyt. A vásárlók többsége inkább a minőséget tartja szem előtt, mint az árat.

„A zöldséget és gyümölcsöt csak a piacon vásárolunk már pár éve. Két fajta zöldség és gyümölcs van. Az egyik a biológiailag, a másik pedig a technikailag érett. Általában a hipermarketek a technikailag éretteket, és fél zölden, zölden hozzák be, így van ideje megérni. Nem érdemes ott vásárolni, inkább át kell jönni a piacra, mert a termelőtől kerül azonnal ide. Itt jobban meg van érve, és egész más az íze” - mondta Vitkó Egon.

A gyümölcsök és a zöldségek mellett virágok is színesítik a standok kínálatát. A nyári kerti és szálas növények is kifutó termékeknek számítanak ebben az időszakban.

„A nyári virágoknál most már a szezon vége felé vagyunk. De most is még sokan ültetnek még temetőkbe és kiskertekbe, illetve ház elé is. Igazából nem lehet azt mondani, hogy teljesen vége lenne a szezonnak. Az idő kedvez hozzá, így reménykedünk, hogy így az elkövetkezendő hetekben is még egy forgalmat tudunk lebonyolítani a piacon” - fogalmazott Nagybalyi Géza, kereskedő.

A cseresznye és a meggy szezonja pedig lassan már lejár. A csapadékos időjárásnak köszönhetően bőséges a tök- és uborkatermés is. Utóbbi a magyar konyhák egyik jól ismert szereplője, hiszen tápanyagtartalma miatt élettani szerepe is jelentős. Víztartalma is rendkívül magas és sok vitamin van benne. Most is rengetegen készítik el belőle a nyár legnagyobb slágerét, a kovászos uborkát.


123_0_t 123_1_t 123_2_t 123_3_t
123_4_t 123_5_t 123_6_t 123_7_t
123_8_t 123_9_t 123_10_t 123_11_t
123_12_t 123_13_t
Vissza