Második születésnap (képgalériával)2018. július 12. (csütörtök) 19:00 - Kultúranews/7121_0_300.jpgMásodik születésnapját ünnepelte az ózdi kultúrgyár. A Digitális Erőmű és a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark új lehetőségeket nyitott a város és a térség életében a kultúraközvetítés és a turizmus szempontjából egyaránt. Az ünnepélyes évfordulón értékelték az elmúlt esztendőket és szó esett a jövőbeli tervekről is.

Két évvel ezelőtt kamerák kereszttüzében zajlott a Forum Hungaricum ózdi létesítményeinek hivatalos megnyitója. Az ipari park területén létrejött intézmények, a Digitális Erőmű és a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark azóta számos rendezvénynek adott otthont, idén például a Hétvölgy Fesztivált, valamint a Jazz és Rockparádét is ott tartották meg. A komplexum második születésnapját a megvalósításban közreműködő szakemberek és vezetők társaságában ünnepelték a dolgozók, a rendezvényen a környező települések polgármesterei is részt vettek. Riz Gábor országgyűlési képviselő átütő attrakciónak nevezte a két épületet, beszédében kiemelte, hogy ezek hatással vannak a térség fejlődésére is.

„Az intézmény, amely korábban a kohászat őskorában más funkciót töltött be, az erőmű és a fúvógépház egy lassú agóniára volt ítélve. Ez az agónia úgy a városra is rányomta a bélyegét. A két épület talán jelképe volt mindannak, ami Ózd közelmúlt és régmúltbeli sorsa. A dicső kohászat és bányászat múltja, az itt élő emberek emlékezetével, és azzal együtt, ami az életük mindennapjait jelentette” - fogalmazott beszédében Riz Gábor, országgyűlési képviselő.

Az intézmények eddig közel 35-40 ezer látogatót tudhatnak magukénak. Az ipari területen a jövőben további fejlesztések is megvalósulhatnak. Lovas Lajos, a Forum Hungaricum ügyvezető igazgatója beszédében úgy fogalmazott, az új létesítmény csupán egy alap, amely a lehetőségek tárháza. Beszámolt az elmúlt évek sikereiről, majd hozzátette: a két épület nemzetközi színtér is egyben.

„Ez egy V4-es intézmény, ahol vagyunk, tehát négy ország filmtörténetét mutatjuk be, ráadásul öt nyelven. Vannak külföldi látogatóink is. Marketinges munka kell hozzá, hogy megtaláljanak minket. Hogyha az új elképzeléseink megvalósulnak, a Rombauer színpad és az Erőmű közötti téren, akkor olyan produkciót nyújtunk terveink szerint, amivel gyakorlatilag az egész világon versenyképesek lehetünk” - mondta Lovas Lajos, a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A meglévő egységekben a kiállítások szempontjából is változások mennek majd végbe. Új és innovatív tartalmakat igyekeznek felvonultatni a látogatók számára. A beszédeket követően örök érvényű belépő kártyákat osztottak ki a meghívott vendégeknek, és minden dolgozó egyedi pólót is kapott ajándékba. Az ünneplésről nem hiányozhatott a torta sem. A rendezvény közös koccintással és beszélgetéssel zárult.


121_0_t 121_1_t 121_2_t 121_3_t
121_4_t 121_5_t 121_6_t 121_7_t
121_8_t 121_9_t 121_10_t 121_11_t
121_12_t 121_13_t 121_14_t 121_15_t
121_16_t 121_17_t
Vissza