Népi értékek (képgalériával)2018. július 12. (csütörtök) 19:00 - Kultúranews/7120_0_300.jpgHagyományőrző programok zajlanak a Városi Strandfürdő kempingjének területén. A Hunnia Gyermekei nevet viselő tábort negyedik alkalommal szervezték meg. Az egyhetes turnus célja a népi hagyományok, az ősi kézművesség és a történelmi múlt megismertetése a gyerekekkel.

Ideális környezetben, vízközelben, árnyas fák alatt zajlanak a negyedik Hunnia Gyermekei hagyományőrző tábor programjai. A táborlakók vasárnap költöztek be, és szombatig élvezhetik a természet, a zene, a tánc és a különböző foglalkozások hangulatát.

„Ez a tábor úgy jött össze, hogy a gyerekek részére megpróbálunk valami olyat tenni, amit már nagyon rég nem csináltak, esetlegesen nem is ismernek. Régi, hagyományos mesterségeknek az alapjait megismertetni. De legfőbb célja az, hogy a komputer világából egy kicsikét kiszakítani a gyerkőcöket egy olyan miliőbe, amit odahaza nem nagyon kap meg a négy fal között” - mondta Balog Zoltán, szervező.

Lehetőség van a bőrözés, a kosárfonás, a fafaragás, az agyagozás technikájának elsajátítására, a kreatív sarokban pedig egyéb alkotásokat is készíthetnek a gyerekek. A vállalkozó kedvűek íjászkodásban is próbára tehetik magukat. A tábor tematikája leginkább a néprajzi vonulatra és a történelmi hagyományokra épül. A héten városunk alpolgármesterei is ellátogattak a fiatalok közé.

„Azt tapasztaltuk, hogy mindenki bőszen igyekszik elsajátítani azokat a népi és ősi mesterségeket, amelyeket itt az oktatók rendelkezésükre bocsájtanak. Ez nagyon fontos dolog, hiszen a hagyományőrzés az ifjúság számára elengedhetetlen, az önazonosságunkat ez fogja majd visszaadni, hogyha ennek a hagyományát tovább fogják vinni vélhetőleg pár év múlva oktatóként” - fogalmazott Farkas Péter Barnabás, alpolgármester.

A Szabad Szombat Táncegyüttes tagjai a tábor fő védnökei. Ők felelnek napközben a jó hangulatért. Idén egy erdélyi tájegység látványos néptánca került a középpontba. A mozgás szerelmesei külön színpadon gyakoroltak a kemping közepén. Így a zenét és a jó hangulatot az összes táborlakó élvezhette.

„Most ezen a héten mezőkölpényi táncokat tanulunk. Csárdást, korcsost és cigánycsárdást. Délelőtt van három óra tánc, illetve délután három óra ebéd után. Aztán este táncház és buli” - nyilatkozta Sikur Katalin, táncos.

Az oktatók java része már visszatérőnek számít, idén is szívesen jöttek el, hogy átadják tudásukat a fiataloknak. Nemcsak Ózdról, hanem távolabbi településekről is érkeztek érdeklődők a táborba, hogy megismerkedhessenek a régi mesterségek fortélyaival, őseink örökségével. Borsodnádasdról, Nekézsenyből, és Budapestről is jöttek gyerekek az egy hetes turnusra.

„Ostornyelet csinálok az ostoromhoz, mert már a fonást megcsináltam, de a többit még nem” - mondta Grenczel Máté.

A gyerekek szakavatott mesterektől, oktatóktól leshetik el az alkotói fogások alapjait, mindeközben nemcsak gyakorlati, de elméleti tudásuk is bővül. A tábori foglalkozások között rendhagyó történelemóra is szerepel. Idén a hajdúk viseleteivel, fegyvereikkel, szokásaikkal ismerkedhetnek meg a fiatalok.


120_0_t 120_1_t 120_2_t 120_3_t
120_4_t 120_5_t 120_6_t 120_7_t
120_8_t 120_9_t 120_10_t 120_11_t
120_12_t 120_13_t 120_14_t 120_15_t
120_16_t 120_17_t 120_18_t 120_19_t
120_20_t 120_21_t 120_22_t
Vissza