Fórum a csatornázásról (képgalériával)2018. július 11. (szerda) 19:00 - Városnews/7116_0_300.jpgA csatornázással kapcsolatban tartottak utcafórumot tegnap délután Ráctagban. A szakemberek többek között kivitelezési, üzemeltetési, illetve pénzügyi szempontból is elmondták a beruházással kapcsolatos fontos tudnivalókat, illetve az összegyűlt ózdiak kérdéseire is igyekeztek teljeskörűen válaszolni. A polgármester mindenkit türelemre és együttműködésre kért.

A csatornázást június 18-án kezdték el Ráctagban, ezért kézenfekvő volt, hogy az utcafórumot is itt tartsák meg. A városrész játszóterén tegnap délután gyűltek össze azok a szakemberek, akik felvilágosítást tudnak adni a beruházás részleteivel kapcsolatban, illetve azok a lakosok, akiket már érintenek a munkálatok, vagy érdeklődnek iránta. Janiczak Dávid polgármester, Hangonyi Zoltán, az Ózdi Víziközmű Társulat elnöke, Bíró Ferenc projektvezető a kivitelező képviseletében, Feigl Roland a műszaki ellenőrzéstől, illetve Mihály Tibor az üzemeltetés, rákötés oldaláról ismertette a tényeket. Janiczak Dávid elmondta, hogy a projekt három elemből áll, a szennyvíztisztító-telep megépítésén és csatornatisztító gép megvásárlásán már túl vannak, az utolsó szakaszhoz érkezett a város. Az ötven kilométernyi szakasz létrehozása a tervezett 2 milliárd helyett több mint 4 milliárd forintba kerül majd.

„Nagyon fontosnak tartom azt is, hogy elmondjam, mindig a kivitelezőt kérdezzék, hiszen személyre szabottan oldják meg mindenkinek a problémáját. Ott a helyszínen meg kell keresni a kivitelezés aktuális vezetőjét, és vele érdemes pár szót váltani arról, amilyen probléma felmerül” - nyilatkozta Janiczak Dávid, polgármester.

A kivitelezést érintő kérdésekre Bíró Ferenc adott választ. Elmondta, hogy a munkálatokat a bekötő vezetékek megépítésével kezdték a Mosonyi Mihály és a Csaba utcában. Előbbiben már a gerincvezeték lefektetése is folyamatban van. Létrehoztak egy részletes ütemtervet, amely alapján haladnának, azonban az alapanyagok beszerzése időnként nehézségekbe ütközik, ez csúszást okozhat egyes munkafolyamatok elvégzésénél. Eddig hozzávetőleg 350 méternyi szakaszon 45 ingatlanhoz kötötték be a csatlakozási pontot. Augusztus elején szeretnék megcsinálni a Ráctag utcát egészen a fórum helyszínéig, azaz a játszótérig.

„A tisztítóidomot a telekhatártól egy méterig fogjuk berakni, ez a beruházás része. Ennek a tisztítóidomnak és a meglévő szennyvizes hálózatának az összekötése viszont a lakosok feladata. Ehhez nem kell külön tervet készíttetni, nem kell külön szakembert hívni, bár én azért javaslom, hogy ha valaki ilyet még nem csinált, nézessen rá, mert a telekhatáron belül a házi szennyvízrendszer, ha nem megfelelő lejtéssel van kialakítva, akkor az eldugulhat, és később problémákat okozhat a lakosnak” - mondta Bíró Ferenc, a Mészáros és Mészáros Kft. projektvezetője.

Kiemelte, hogy a gerincvezeték szintjétől lejjebb fekvő ingatlanok esetében átemelő-szivattyút fognak telepíteni, ez oldja meg a szennyvíz problémamentes áramlását. Hangonyi Lászlót a csatornázás pénzügyi oldaláról lehetett kérdezni. Elmondta, hogy a helyieknek a bekötésért 50 ezer 170 forintnyi érdekeltségi hozzájárulást kell fizetni, ez teljesíthető egyben, de részletekben is. Az átadás után 30 napon belül elszámolási eljárást kezdeményeznek a lakosokkal, amely az esetleges túlfizetés kompenzációját állapítja meg. Minden esetben elszámolási bizottság jár majd el, várhatóan 2019 végén, 2020 elején. Mihály Tibor az üzemeltetésről beszélt. A beruházásban érintett ózdiak csatornahálózati üzemeltetési szerződést kapnak majd, illetve írásban értesítik őket, hogy mikor köthetnek rá a rendszerre.


116_0_t 116_1_t 116_2_t 116_3_t
116_4_t 116_5_t 116_6_t 116_7_t
116_8_t 116_9_t 116_10_t 116_11_t
116_12_t
Vissza