Alternatív jövő (képgalériával)2018. július 9. (hétfő) 19:00 - Híreknews/7107_0_300.jpgElektromos járművekkel ismerkedtek az ózdiak. Az alternatív hajtású eszközök bemutatóját egy helyi autószerviz szervezte azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a zöld közlekedési forma előnyeire. A Városház téren személyautókat, mopedautókat, robogókat és motorkerékpárokat is kipróbálhattak az érdeklődők, akik szakembereket kérdezhettek a villanyhajtású járművekről.

Egyre több autógyártó fejleszt alternatív hajtású járműveket. A magyar utakon ezek közül egyelőre a hibridek gyakoribbak, de a töltőhálózat bővülésével a tisztán elektromos modellek is kezdenek terjedni. Korábban a Nemzetgazdasági Minisztérium és az importőrök is kedvezményeket hirdettek a vásárláshoz, igaz, egy ilyen autó még mindig jóval drágább, mint a hagyományos üzemű változatok. Most az egyik helyi autószerviz szervezett elektromos mobilitási bemutatót, amelyen az érdeklődők számos járművet kipróbálhattak, és szakértőkkel beszélgethettek a zöld közlekedési formákról.

„Szeretnénk megmutatni az ózdi embereknek, hogy mi is lesz a jövő, mi várható az elkövetkező években. Előhírnökök szeretnénk lenni. Megmutatni, hogy valóban használhatók ezek az autók, jó célra használhatók. Így könnyebben meg tudják ismerni” - mondta Kaiser István, a Suzuki Kaiser ügyvezetője.

A Városház téren számos különböző személyautót, kishaszonjárművet, mopedautót, robogót és motorkerékpárt próbálhattak ki az ózdiak. Az elektromos járművek hatótávolsága egyre emelkedik, egy töltéssel akár 2-300 kilométert is meg tudnak tenni, a középkategóriában azonban még ennél kevesebb, 120 kilométer körüli az átlag.

„Tipikusan városi járműveknek tekinthetőek, hiszen a hatótávjuk jelen pillanatban tipikusan erre nyújt elérhető alternatívát. Fenntartása, üzemeltetése jóval olcsóbb mint egy benzines vagy dízel technikával hajtott járműnek. Kevesebbszer kell szervizbe vinni, járulékos költségei szinte minimálisak” - nyilatkozta Horváth Tamás, az e-Car Salon márkaképviselője.

Az elektromos járműveket akár az otthoni elektromos rendszerről is feltölthetjük, igaz, így 8-10 órát vesz igénybe a teljes töltöttség elérése. Nyilvános töltők Ózdon még nincsenek, de a tervek szerint a közeljövőben négy is létesülhet majd. A mostani rendezvény arra próbálta felhívni a figyelmet, hogy megfelelő infrastruktúra mellett a villanyhajtású eszközök is egyre inkább alkalmasak a mindennapi közlekedésre.


107_0_t 107_1_t 107_2_t 107_3_t
107_4_t 107_5_t 107_6_t
Vissza