Verses dalszínház (képgalériával)2018. július 9. (hétfő) 19:00 - Kultúranews/7106_0_300.jpgNagy sikert aratott A vonat című darab bemutatója. A verses irodalmi dalszínház az Olvasó Pincepódiumán várta az érdeklődőket. A Szaka Attila által megálmodott cselekmény egy különös szerelmi történetet dolgoz fel, ismert slágerek mellett az underground zenei világ is megjelenik benne.

Verses irodalmi dalszínház várta az ózdiakat az Olvasó Pincepódiumán. Ezt a műfajt évekkel ezelőtt, az „Álom-mese” című darabbal honosította meg városunkban Vámos Fruzsina és Szaka Attila párosa. Később „Hogy meghallják tőlünk két lépésre is” címmel újabb előadással készültek. A most bemutatott „A vonat” cselekményét szintén Szaka Attila álmodta meg.

„Gyakorlatilag az én fejem folyamatosan kattog azon, hogy mi lehetne a következő történet, mi lehetne megint az a csavar, amit meg lehetne valósítani. Amikor ezeket a történeteimet megírom, és összerakom versben, dalban, akkor mindig próbálok egy picit törekedni arra, hogy a néző ne csak lásson, halljon valamit, hanem elgondolkozzon valamin. Elgondolkozzon egy történeten, hogy mit is látott valójában, hogyan kapcsolódik ez őhozzá” - fogalmazott Szaka Attila, a Rémkoppantók és Vokálcicák ötletgazdája.

„A vonat” egy összetett szerelmi történetet dolgoz fel. Egy fiú és egy lány utazik két különböző vonaton. Amikor a szerelvények találkoznak, az ablakon átnézve egymásra pillantanak és szerelembe esnek. Szaka Attila ezúttal is Vámos Fruzsinával együtt lépett színpadra. Ők ketten már régóta sikerrel dolgoznak együtt, közösen válogatják a dalokat az előadásokhoz. A verses dalszínháznak ezúttal is volt vendégművésze, méghozzá a Nemzeti VERSenyen sikerrel szereplő Molnár Luca személyében. Ő szimbolikus szereplőként tűnt fel a darabban, emellett pedig saját versei is elhangzottak, valamint több dalban gitárral közreműködött.

„Pár évvel ezelőtt elkezdtem rendes gitáron játszani, utána jött a basszusgitár. Nagyon-nagyon szeretem a megzenésített verseket, innen kezdődött az egész. Gitáron először azokat próbáltam. A kedvencemet most is beleraktuk ebbe a darabba, úgyhogy ez külön jó” - mondta Molnár Luca, az előadás vendégszereplője.

Az összetett történetet a nézők többféleképpen is értelmezhették. A dalszínházban az ismert slágerek mellett megjelent az underground zenei világ is.

„Nagyon tetszett a darab, örülök, hogy itt lehettem. Egyébként a barátnőm miatt jöttem el, az ő versei is elhangoztak” - nyilatkozta Horváth Fanni.

A verses dalszínház műfajára Szaka Attila szerint fogékony az ózdi közönség. Úgy véli, találkozik a nézők érdeklődése és a szereplők lelkesedése. A tervek szerint lesz folytatás, és a jövőben újabb darabokkal készülnek az irodalomkedvelők számára.


106_0_t 106_1_t 106_2_t 106_3_t
106_4_t
Vissza