Hagyományos rendezvény (képgalériával)2018. július 8. (vasárnap) 11:23 - Kultúranews/7104_0_300.jpgTizenegyedik alkalommal rendezték meg Borsodnádasdon a Molnárkalács Fesztivált. A finomság a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén is szerepel. Idén tizenhat csapat sütötte az ostyát, melyet az érdeklődők ingyen kóstolhattak meg. A nap sztárvendége a Balkan Fanatik volt.

Idén tizenegyedik alkalommal szerveztek fesztivált a molnárkalács köré Borsodnádasdon. Kevesen tudják, de a híres ostyát nagyböjt, húsvét, karácsony ünnepén és a fonóházakban lakodalmak idején készítették. Manapság már gasztroturisztikai vonatkozása is van. A település első embere büszke arra, hogy életben tudják tartani a hagyományokat, emellett infrastrukturálisan is fejlődik a kisváros.

„Egy nagyon fontos identitás a település számára. Azt gondolom, ebben a nehéz világban a lemezgyár bezárása után kell egy olyan történet vagy pozitív élmény, amiben azt tudjuk mondani, hogy van egy kis jövőkép is. A Molnárkalács Sütőüzem beindításával ennek gazdasági alapjait is lefektettük” - mondta Kormos Krisztián, Borsodnádasd polgármestere.

A rendezvényen régi sütővasakat is megtekinthettek a kilátogatók. Korábban be lehetett azonosítani az elkészült molnárkalácsot a rajta található minta alapján, ugyanis szinte minden család egyedi eszközzel készítette az ostyát. Az érdeklődők tizenhat sátornál kóstolhattak, emellett azt is megtudhatták mi a finomság elkészítésének titka.

„A jó molnárkalács titka az ízesítésben rejlik. Az alapanyag nagyon hasonlít a palacsintatésztához, viszont különböző ízesítések vannak. Mi például most narancsszörpöset készítünk” - nyilatkozta Érsek-Prókátor Mónika.

A fesztiválon nem csak a sütővasakból kikerülő finomságok álltak az érdeklődők rendelkezésére, több helyen bográcsban is rotyogtak a finom étkek. Szintén a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén szerepel a karcagi birkapörkölt is, így a jó kapcsolatnak köszönhetően ezt a kuriózumot is megízlelhették a kilátogatók.

„Mindenképpen egy jó karcagi birka és egy karcagi főző kell a tökéletes karcagi birkapörkölthöz. Szerintem a felmenőktől kell megtanulni azokat az ízeket, amiket beleviszünk ebbe az ételbe. Gondolok itt az ősi fűszerekre, nem használunk ízfokozókat, maradtunk a hagyományoknál. Továbbra is azokat alkalmazzuk, amiket nagyapáink beletettek ebbe a pörköltbe” - fogalmazott Csontos György.

A szervezők most is gondoskodtak arról, hogy a kulináris élvezetek mellett színvonalas színpadi produkciók sem hiányozzanak a rendezvényről. A helyi és térségi csoportok fellépése után a Balkan Fanatik adott koncertet.


104_0_t 104_1_t 104_2_t 104_3_t
104_4_t 104_5_t 104_6_t 104_7_t
104_8_t 104_9_t
Vissza