Káros készítmények (képgalériával)2018. július 6. (péntek) 19:00 - Egészségnews/7102_0_300.jpgTöbb vérnyomáscsökkentőt is kivont a forgalomból a hatóság. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet egy kínai gyártó által előállított hatóanyag szennyeződése miatt állította le több valsartan tartalmú készítmény árusítását. Ugyanakkor arra kérik a betegeket, hogy ne szakítsák meg a terápiát, folytassák a gyógyszerek szedését, de konzultáljanak kezelőorvosukkal.

Nincs ok a pánikra a valzartán tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszerek visszavonása miatt az orvosok és gyógyszerészek szerint. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet akciója azokat a készítményeket érinti, amelyek előállításához egy kínai gyártó által készített hatóanyagot használtak fel. Ezeknek egészségkárosító hatása is lehet, ilyen következmények azonban csak hosszú évek után jelentkezhetnek. A betegeknek azt tanácsolják, ne hagyják abba a terápiát, a náluk lévő gyógyszereket szedjék be, de konzultáljanak kezelőorvosukkal.

„Elsősorban a háziorvosát kell felkeresni. Hirtelen megszakítani a gyógyszeres kezelést nem szabad. Következménye lehet akár agyvérzés, infarktus, veseelégtelenség. Úgyhogy szedheti tovább, de egy hónapon belül keresse meg a háziorvost, aki tudja majd, hogy mire kell váltani azt a gyógyszert” - fogalmazott dr. Sahin Fawaz Mahmoud, háziorvos.

Az orvossal egyeztetve megtalálják a beteg számára megfelelő új gyógyszert, amivel újra be tudják állítani a vérnyomást. Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Kardiológiai Tagozatának elnöke szerint mintegy kétszázezer páciens lehet érintett országszerte. Ők sokkal nagyobb egészségkárosodásnak lehetnek kitéve, ha hirtelen elhagyják a vérnyomáscsökkentő gyógyszereket anélkül, hogy másikat kezdenének szedni. Térségünkben még kisebb ez a szám, a szakgyógyszerész szerint a valzartán tartalmú készítmények az összes forgalomban lévő vérnyomáscsökkentőnek csupán töredékét teszik ki. A visszavonások egyébként gyakoriak, folyamatosan ellenőrzik a gyógyszereket.

„Ez is a gyógyszerek biztonságára utal, a legkisebb probléma esetén is megtörténik a hatósági intézkedés. Nagy, komoly probléma esetén akár a betegektől is visszahívják a készítményeket, egy közepes probléma esetén csupán a gyógyszertárakból, enyhe esetben pedig onnan sem. Csupán felfüggesztik, és amennyiben a hiba eloszlik, akkor újra lehet forgalmazni. Ez a mostani egy közbülső eset” - mondta dr. Szűcs Tamás, gyógyszertárvezető, szakgyógyszerész.

Fontos megjegyezni, hogy a visszahívás nem minden valzartán tartalmú gyógyszert érint. Vannak olyan készítmények, amelyekhez a hatóanyagot nem a kínai gyártó szállította, azok minősége megfelelő, ezek a jövőben is forgalmazhatók. A lehetséges helyettesítő gyógyszerek listájáról a hatóság levélben értesíti a szakorvosokat. A felfüggesztett termékek teljes listája megtalálható az ogyei.gov.hu weboldalon.


102_0_t 102_1_t 102_2_t 102_3_t
102_4_t 102_5_t
Vissza