Valódi vagy hamis? (képgalériával)2018. július 6. (péntek) 19:00 - Rendőrségnews/7101_0_300.jpgMegnövekedett az álrendőrök jelenléte országszerte. A legnagyobb közösségi portálon többen is jelezték, hogy civil autóból kényszerítik őket szabálytalanságok elkövetésére, majd bírság kiszabásával igyekeznek pénzt kicsalni. Térségünkben is megjelentek a szélhámosok, Nógrád megyében és Kazincbarcikán is látták már őket. Az igazoltatás során érdemes alaposan megfigyelni az apróbb részleteket a járőrök ruházatán.

Többen is jelezték a napokban a legnagyobb közösségi portálon, hogy civil autókkal hajszolják a közlekedőket szabálysértés elkövetésébe, majd rendőrségi fényekkel megállítva az utazókat igazoltatást hajtanak végre, és igyekeznek pénzhez jutni. Ez év elején például összesen több mint félmillió forintot csalt ki egy nőtől egy álrendőr Kazincbarcikán. Az igazoltatás, ellenőrzés során alaposan figyeljük meg az apróbb részleteket is.

„Egy eredeti rendőrigazolványt sorszámmal ellátott, öt sorszámjegyből álló azonosító karakterek határozzák meg. Míg az álrendőrök általában csak egy „police” vagy „rendőrség” feliratú irattartóval igazolják magukat. A szolgálatban lévő rendőrnél megtalálható a sorszámmal ellátott rendőrigazolványa, amiben rendfokozata, neve és fényképe is szerepel. Ezzel tudja magát igazolni” - mondta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

A rendvédelmi szervek munkatársai civilben is intézkedhetnek. A polgári ruhás rendőröket, köztük a nyomozókat csak az igazolvány és a jelvény igazolja.

A rendőrség munkatársai civil autóból is félreinthetik a közlekedőket. Minden esetben úgy állítják meg az autósokat, hogy a civil gépjárműre mobilkéket helyeznek ki, illetve jelzőtárcsát mutatnak fel. A rendőrnek a megállítást követően mindenféleképpen igazolnia kell magát. Helyszíni bírság kiszabásánál készpénzt sosem kérhetnek el, de POS-terminál segítségével, bankkártyával lehetséges a  befizetés.

Az Országos Rendőr-főkapitányság korábban már cáfolta azokat a közösségi médiában terjedő híreket, amelyek szerint civil autókkal „letolják”, gyorshajtásba hajszolják az egyébként szabályosan közlekedőket. Azt ugyanakkor elismerték, hogy jelöletlen rendőrségi járművekből is traffipaxolnak. A menet közbeni mérésekre alkalmas kocsival nem kell a mért járművel azonos sebességgel, sőt még csak ugyanabban a sávban sem haladni. A szabályszegésen ért autóst pedig ott állítják le, ahol azt biztonságosan meg lehet tenni.


101_0_t 101_1_t 101_2_t 101_3_t
101_4_t 101_5_t

 

 

Vissza