Minőség vagy fazon? (képgalériával)2018. július 4. (szerda) 19:00 - Egészségnews/7091_0_300.jpgKülönféle szembetegségek kialakulásához vezethet, ha nem védekezünk megfelelően a napsugárzás káros hatásaival szemben. Nemcsak a bőrünket kell óvni az UV-sugaraktól, legalább ilyen fontos látószervünk védelme is. A megfelelő módon kiválasztott napszemüveg nagyon sok kellemetlenségtől óvhat meg bennünket.

A fényvédelem szó hallatán elsősorban a naptejek jutnak eszünkbe, pedig szemünk épp olyan védtelen a káros UV-sugárzással szemben, mint a bőrünk. A szemlencsébe hatoló ultraibolya-sugarak rövid távon legfeljebb hunyorgás okozta kellemetlenséget vagy enyhe irritációt okozhatnak, hosszú távon viszont súlyosabb fokú látásromláshoz vezethetnek. A napszemüvegről ránézésre nem igazán lehet megállapítani, hogy milyen mértékben nyújt védelmet, de az optikai szaküzletekben mérőműszerrel segítenek abban, hogy megtudjuk megfelelő-e, amit kiválasztottunk. Városunk egyik optikájában egy egyszerű módszert is mutattak nekünk, amivel meg lehet állapítani a minőségét.

„A káros sugárzás, ami a napból jön, az olyan mértékben roncsolhatja a retinát, az ideghártyát, ami visszafordíthatatlan folyamatot idéz elő. Mindenképpen olyan napszemüveget kell viselni, ami az UV-sugárzást megszűri száz százalékban” - mondta Balázs Csabáné, a Lux Optika üzletvezetője.

Egy napszemüveg nem feltétlenül attól minőségi, hogy sokba kerül. Ettől függetlenül mindenképpen javasolt optikában kiválasztani, ahol megbízható a kínálat. Legalább olyan fontos a lencse minősége, mint maga a fazon.

„Alapvetően nyilván az, hogy nagyon jó fényszűrő képessége legyen. Általában külföldről rendelek, de van, hogy itthon nagyobb városokban vásárolok különböző üzletekben” - nyilatkozta Lukács Krisztián.

„Nekem muszáj volt, mert megműtötték a szemem és állandóan könnyezik. A sugár és fény ellen kell hordanom” - fogalmazott Styamina Józsefné.

„Úgy gondolom, nagyon fontos az, hogy megfelelő fényvédő réteggel legyen bevonva. Mert az, hogy divatos és szép, az sem egy utolsó szempont, de az, hogy védje a szemet, az alapvető és a legfontosabb dolog” - mondta Széles Annamária.

A világos írisz különösen fényérzékeny, így a kék és zöld szemű emberek látása sokkal körültekintőbb védelmet igényel. Az UV-sugárzás hatásai az élet során folyamatosan összeadódnak, így a károsodás lassan és fájdalommentesen jelenik meg. Rövidtávon kötő- és szaruhártya-gyulladást, hosszabb távon pedig rosszindulatú elváltozásokat és hályogot okozhat. A héten magas szintű ultraibolya-sugárzásra figyelmeztet a meteorológia.


091_0_t 091_1_t 091_2_t
Vissza