Szabálytalan parkolás (képgalériával)2018. július 3. (kedd) 19:00 - Városnews/7089_0_300.jpgSokan szegik meg városunkban a megállási és várakozási szabályokat. Vannak, akik jogosulatlanul használják a parkolóhelyeket, mások pedig a felfestett vonalakat hagyják figyelmen kívül, így okozva bosszúságot másoknak. Figyelmeztetést és bírságot nemcsak a rendőrség, hanem a Városi Rendészet munkatársai is kiszabhatnak.

Városunkban gyakran találkozni olyan autóval, amelyik egyik kerekével éppen a felfestett vonalon áll, így egyszerre két parkolóhelyet foglal el, akár a háztömbök között, akár a bevásárlóközpontok parkolóiban. Aki figyelmetlenségből vagy hanyagságból figyelmen kívül hagyja a jelzéseket, bosszúságot okoz másoknak. A megállás és várakozás szabályait a KRESZ részletezi. Tilos többek között az út szélén a forgalommal szemben megállni, a járdát pedig csak akkor szabad ilyen célra igénybe venni, ha azt a jelzőtábla kifejezetten megengedi. A parkolási vétségek ügyében nemcsak a rendőrség, hanem a Városi Rendészet is rendszeresen intézkedik.

„A szabálysértési törvény, illetve a közterület-felügyeletről szóló törvény alapján vagyunk jogosultak intézkedni. Minden megállni, illetve várakozni tilos, valamint várakozást és megállást korlátozó táblák, útburkolati jelek esetében. A lakosságnak is nagy igénye van arra, hogy intézkedjünk” - nyilatkozta Talján Róbert, az Ózd Városi Rendészet rendészetvezetője.

Az Ózdi Városi Televízió és a szomszédos benzinkút mellett sokszor eladó autók foglalják el a parkolóhelyeket. Ha rendezettek a tulajdoni viszonyok, ezekkel semmit nem lehet kezdeni, jogszerűen tartózkodnak a nyilvános várakozóhelyen. A helyhiány miatt azonban sokan a televíziós stábautóknak fenntartott területet használják, figyelmen kívül hagyva a behajtani tilos táblát is. Ma reggel, a terület önkormányzati képviselőjének közbenjárására a park melletti parkoló vonalait felfestették, és ÓVTV-felirat jelzi, hogy ide csak a dolgozók állhatnak.

„Hónapok óta okoz problémát munkatársaimnak és nekem is, hogy nem tudunk megállni az Ózdi Városi Televízió szerkesztősége mellett, amikor munkába jövünk. Igazából nem is tudjuk az okát, hogy ez miért alakult így. Nagyon örülünk annak, hogy felfestették most ezt a hat parkolót, és reméljük, hogy lesz folytatás is. Ahhoz, hogy ez a rendszer működjön, tényleg az kell, hogy ide csak az Ózdi Városi Televízió munkatársai álljanak. Úgyhogy aki hallja, adja át, ezek mától televíziós parkolók” - mondta Bukovinszky Zsolt, az Ózdi Városi Televízió ügyvezető-főszerkesztője.  

Szintén problémás területnek számít a piac, valamint a kórház környéke, ahol rendszeresen bírságolnak a rendészek. Mivel Ózdon a közterületeken sehol nincsenek fizetős övezetek, a parkolóhely kiválasztásakor lényegében csak a KRESZ szabályait kell szem előtt tartani. Ha valaki tilosban áll, de együttműködő, és hajlandó megszüntetni a szabálysértést, megúszhatja figyelmeztetéssel. A rendészetvezető szerint egyébként a folyamatos jelenlétnek van eredménye, a mozgáskorlátozott helyeket ugyanis ma már szinte egyáltalán nem használják jogosulatlanul.


089_0_t 089_1_t 089_2_t 089_3_t
089_4_t 089_5_t 089_6_t 089_7_t
089_8_t 089_9_t 089_10_t
Vissza