Falunap és fesztivál (képgalériával)2018. július 2. (hétfő) 10:04 - Kultúranews/7079_0_300.jpg15. alkalommal fogadta vendégeit a Kissikátori Falunap és Gombafesztivál. Ez az esemény kiemelt programnak számít a település életében, hiszen a közösségnek fontos a falusi vendéglátás és a gasztronómiai hagyományok őrzése. A kedvező időjárás miatt idén bőven akadt gomba a környéken, így a Kissikátorba látogatók kedvükre kóstolhattak a különböző étkekből. Mindemellett színes kulturális programok is kiegészítették az egész napos rendezvényt.

Évek óta töretlen a népszerűsége a Kissikátori Gombafesztiválnak. A faluba idén is tömegek látogattak ki, hogy a gasztronómiai különlegességek megkóstolása mellett amatőr művészeti csoportok produkcióit élvezzék. A faluközpont kemencés udvarában hatalmas üstökben rotyogott a gombapörkölt, s mindemellett baráti társaságokból, civil szervezetek tagjaiból összeállt csapatok is versenybe szálltak egymással, hogy főztjükkel kiérdemeljék a legjobbnak járó kupát. Faddról és Kecskemétről is érkeztek versenyzők, akik igazán egyedi fogásokat készítettek.

„Lecsó készül, illetve töltött gombafejek meggrillezve és vargányás alföldi gulyásleves” - nyilatkozta Kovács Péter.

Összesen kilenc csapat tette próbára főzőtudományát. A fogások mindegyikében szerepelt valamilyen módon a gomba mint alapanyag. A zsűri hosszas mustra után minősítette az elkészült étkeket, amelyek némelyike – az igényes tálalásnak köszönhetően – igazi gasztronómiai költeményként került a tányérra. A szakavatott zsűriben Lakatos Márk is helyet kapott. A stylisthoz a divatipar mellett a főzés is közel áll. Hamarosan megjelenik legújabb könyve is, amelyben számos ételkülönlegességet mutat meg egy másik oldaláról.

„Mindenféle ilyen nagyon erős rendszerezés nélkül összegyűjtöttem az én kedvenc ételeimet, amiket én tapasztaltam itt-ott, ettem a világ bármelyik táján, és amit szívesen megfőztem és szívesen egy kicsit átalakítottam. Természetesen, mint egy igazi jó stylistnak a szakácskönyvben nagyon sok hangsúlyt fektetek a színekre, a formákra, a tálalásra és mindenre. Úgy gondoltam, hogy ez egy olyan hely, amit nagyon meg kell nézni. Csodálatosan szép ez a környék, másrészt pedig a vargányagomba. Az mindenek előtt” - fogalmazott Lakatos Márk, stylist.

A gasztronómiai megmérettetést idén is a Vargányák csapata nyerte meg, különleges magyaros gombagulyásával. A főzés mellett a fesztivál kiemelt eseménye a koszorúzási ünnepség, amelynek során dr. Kovács Béla matematikusra, pedagógusra emlékeznek a helyiek. A kissikátori egyetemi adjunktus 25 éve hunyt el, özvegye és családtagjai is lerótták tiszteletüket az egykori iskola épületénél elhelyezett emléktábla előtt. Az ünnepi ceremóniát követően az alkalmi szakácsok mellett a sörivásban jeleskedők is bizonyíthattak. A nagy melegben a versenyzőknek különösen jólesett a hideg nedű. Az ünnepi megnyitón a település polgármestere kiemelte a fesztivál népszerűségét és a falu lakóinak összetartó erejét. A szervezők nagy örömére a falunap és gombafesztivál évről évre egyre több embert vonz. Idén az időjárásnak köszönhetően sok gomba termett a környéken.

„2004-ben, amikor először megrendeztük a gombafesztivált itt Kissikátorban, akkor még - mint ahogy itt faluhelyen mondani szokás – kaszálni lehetett a gombát az erdőkben. Most már sajnos ez nem így van, nagyon kevés gomba volt az elmúlt években. 2010 óta vagyok polgármester és talán azóta ez a második alkalom, hogy nem kellett gombát vásárolnunk. Ebben az esztendőben ez a nap igazi kissikátori gombanap, mert valóban helyi gombát tudunk kínálni a kedves vendégeinknek” - mondta Kocsik László Csaba, Kissikátor polgármestere.

A délután programjait a kulturális műsorblokk határozta meg. Egymást váltották a hagyományőrző csoportok a színpadon. Fellépett többek között Hatvani Kiss Gyöngyi, a Csillagvirág Együttes, Détér község asszonykórusa, Oláh Brigitta és Kovács Máté, valamint a Kissikátori Harmonika és Népdalkör. Színpadi produkcióval készültek továbbá az ÓMI Zenés Színház tagjai, kiegészülve a Szabad Szombat Táncegyüttessel, illetve Besenyei Lilla és Schulcz Gergő is. Kora estétől koncerteken tombolhatott a közönség. A nap sztárvendége Delhusa Gjon, majd a Dinamit együttes volt, a falunapot hajnalig tartó utcabál zárta.


079_0_t 079_1_t 079_2_t 079_3_t
079_4_t 079_5_t 079_6_t 079_7_t
079_8_t 079_9_t 079_10_t 079_11_t
079_12_t 079_13_t 079_14_t 079_15_t
079_16_t 079_17_t 079_18_t 079_19_t
079_20_t 079_21_t
Vissza