Gazdátlan állatok2018. június 28. (csütörtök) 19:00 - Városnews/7074_0_300.jpgTöbb városrészben is komoly problémákat okoz a kóbor kutyák jelenléte. Cipóban például arra panaszkodnak, hogy nem tudnak aludni, saját ebeik ugyanis hangosan ugatják az arra járó, gazdátlan négylábúakat. A kutyakiképző szerint érdemes elkerülni a találkozást, ha ez mégsem sikerül, fontos a határozott fellépés.

A kóbor kutyák jelenléte elsősorban a peremkerületekben okoz problémát. Mégsem mondhatjuk, hogy kizárólag a külvárosban fordulnak elő gazdátlan ebek. Az Ózdi Városi Televízióhoz Cipóból érkezett lakossági panasz, egy férfit kis híján megtámadott egy kóbor négylábú, amikor megpróbálta elzavarni.

„Már lassan két hete nem lehet nyugodtan aludni a kóbor kutyák miatt. Több mint tíz szaladgál, van köztük kicsi, nagy. Bemennek, ahova tudnak. Ahova nem, ott meg a saját kutyáinkat megbolondítják, és annyira ugattatják, hogy nem lehet megmaradni már lassan két hete” - mondta Rácz Péter.

A kóbor ebek ügyében a Városi Rendészet munkatársai is próbálnak eljárni. Amennyiben gazdátlanul kószáló állatot látnak, minél gyorsabban igyekeznek megtalálni a tulajdonost.

„Amennyiben sikerül, vagy figyelmeztet, vagy helyszíni bírságot szab ki, esetleg feljelent. Ezt az adott körülmények szabják meg. Az a gyakoribb eset, amikor nem tudjuk felderíteni, ki a kutya gazdája. Ilyenkor a gyepmestert értesítjük, és kiérkezéséig nyomon követjük a kutyát, hogy minél hatékonyabban be tudja fogni” - nyilatkozta Talján Róbert, az Ózd Városi Rendészet rendészetvezetője.

Az ebek szocializációjában sokat segít, ha akár kutyaiskolában megszokják, hogyan kell viselkedniük más kutyák és emberek közelében. A felelős állattartáshoz a kötelező mikrochip és az oltások megléte mellett a nevelés is hozzátartozik. Fontos továbbá, hogy a négylábút zárt kertben tartsuk, és gondoskodjunk róla, hogy ne tudjon kiszökni és bajt okozni. Ha valaki kóbor kutyákkal találkozik, tehet néhány óvintézkedést, hogy elkerülje a támadást.

„Minél nagyobb ívben kerülni, főleg a csoportos kutyákat. De ha már nem tudunk kijönni a helyzetből, akkor érdemes táskát nyomni a kutya szájába, ha támad. A táskában lehet tartani fújós dezodort, azt ráfújni. Teljesen mindegy, csak meneküljünk, az a lényeges. De általában, ha rászólunk, karakánul odaállunk, nem szoktak támadni. A hátunk mögé nem szabad engedni egy kutyát sem” - fogalmazott Semperger Péter, a Lamvölgyi Kutyaiskola kutyakiképzője.

A kóbor kutyák befogásával városunk ebrendészei foglalkoznak. Ugyanakkor az állategészségügyi telep altatás nélkül működik, folyamatosan telt házzal üzemel. Így a befogott ebek elhelyezése nem minden esetben megoldott.

(A kép illusztráció.)

Vissza