Múltunk öröksége (képgalériával)2018. június 28. (csütörtök) 19:00 - Városnews/7071_0_300.jpgNagyanyáink étkeivel és nagyapáink mesterségeivel ismerkedhetnek a gyerekek a Hossó Szabadidő és Lovasudvar nyári napközis táborában. A szervezők célja, hogy a fiúkból rátermett betyárokat, a lányokból pedig kis gazdasszonyokat faragjanak. A programok között szerepel szabadtéri játék, kirándulás, kézműveskedés, barkácsolás és főzőcskézés is.

Földet kapirgáló csirke, békésen legelésző lovak, hegyoldalon rohangáló birkák. Ez a látvány fogadja azokat az érdeklődőket, akik ellátogatnak Hódoscsépányra a Hossó Szabadidő és Lovasudvarba. Az itt zajló táborok elsődleges célja a tanyavilág felelevenítése és a hagyományok ápolása. A szervezők öt napba sűrítve igyekeznek olyan programokat felsorakoztatni a hét és tizennégy éves korosztály számára, amelyek lekötik őket, és a régmúlthoz is kapcsolódnak. Igazi falusi hangulat várja a fiatalokat.

„Már negyedik éve szervezzük ezeket a táborokat a gyerekeknek. Egyre nagyobb az érdeklődés. Szeretik a gyerekek. Szerencsére nagyon sokan visszajárnak, de van egy kemény mag, akik mindig jönnek, és hozzák Budapestről az unokatesót. Mindig nagyon várják, már tavasszal érdeklődnek Skype-on, hogy mikor lesznek a táborok, és melyik dátum lesz majd a megfelelő” - nyilatkozta Maruzsi Krisztina, táborvezető.

A lányok már reggel óta kis kötényben serénykedtek. Ezúttal nudli- és krumplilángos-készítés volt a feladat.

„Meghámozzuk a krumplit, de meleg krumplit, majd krumplinyomóval összenyomjuk, és szét kell teríteni, majd megsózzuk és összegyúrjuk, mint a tésztát. Gömböket alakítunk belőle, kilapítjuk és felvagdossuk csíkokra, azt pedig összegörgetjük és megy a forró vízbe” - mondta Boros Zsófia.

Az újdonsült gazdaasszonyok nem mindenben értettek egyet, de mentségükre szóljon, hogy a kezük legalább olyan gyorsan járt, mint a nyelvük. Az ebéd készítése az ő dolguk volt, míg a tűz lobogásáért a fiúk voltak a felelősök. Persze más fontos elfoglaltsága is volt az erősebbik nemnek.

„Ami itt nekem nagyon tetszik, hogy kimehettem terelni a birkákat, azóta már egyedül terelem őket. Ez nekem egy nagyon nagy élmény, mert Budapesten nem tudok ilyet csinálni”  - fogalmazott Boros Zsombor.

Ebben a környezetben olyan dolgokkal találkozhatnak a gyerekek, amelyekkel mindennapi életükben csak ritkán, vagy egyáltalán nem kerülnek kapcsolatba. Kedden a Sajó partján barangoltak, és húst sütöttek tárcsán, a következő napokban pedig gyöngyfűzés és egyéb kézműves, barkácsolós feladatok is várnak rájuk. A Hossó udvar jövő héten angol nyelvi tábornak is helyet ad, majd július közepétől ismét a népi hagyományápolás jegyében folytatódnak a turnusok, amelyekre még mindig van mód jelentkezni.


071_0_t 071_1_t 071_2_t 071_3_t
071_4_t 071_5_t 071_6_t 071_7_t
071_8_t 071_9_t 071_10_t 071_11_t
071_12_t
Vissza