Segítő szándék (képgalériával)2018. június 27. (szerda) 19:00 - Egészségnews/7067_0_300.jpgMa rengetegen döntöttek úgy, hogy vérükkel életet mentenek. A Magyar Vöröskereszt ózdi szervezete a véradás mellett most többféle szűrővizsgálattal is várta a segítő szándékú ózdiakat. A donorok csokoládét és innivalót, valamint gyümölcsökből álló ajándékcsomagot is kaptak.

Délelőtt tizenegytől délután fél négyig várták a Civil Házban a Magyar Vöröskereszt munkatársai mindazokat, akik vérükkel másokon szerettek volna segíteni. A szervezet ózdi irodája minden hónapban megszervezi a véradást, amelyre általában hozzávetőleg ötvenen szoktak elmenni. Ilyenkor a test számára nem megterhelő mennyiségű vért vesznek le. Van olyan, aki rendszeresen ellátogat ezekre az alkalmakra.

„Így kéthavonta el szoktam jönni, hadd frissüljön a testem. Azt mondják arra is jó, hogy frissül a test, meg persze segítséget nyújtok másoknak” - mondta Kanta Gábor, véradó.

A véradás déltől többféle szűrővizsgálattal is kiegészült. Az épület folyosóján súly- és testtömegindex, valamint vérnyomásmérésre is lehetőség volt, illetve a jelentkezők koleszterinszintjét is megállapították. Ezt egy pályázat keretében valósították meg, amely a közösségépítésre helyezi a hangsúlyt. Bereczki Erika, a Vöröskereszt területi munkatársa szerint fontos, hogy az emberek a szűrővizsgálatokon is részt vegyenek, illetve minél többen legyenek donorok, hiszen így számos életet menthetnek meg.

„Szükség van irányított véradásra. Ezt nem tudják az emberek, hiszen egy új változás az, hogy csak csoportazonosan lehet irányítottan vért adni. A mai napon is jelentkezett olyan személy, akinek szüksége lenne irányított véradásra, úgyhogy különösképpen nagy szükség lenne rá, hogy eljöjjenek az emberek vért adni. Minden vércsoportra szükség van” - fogalmazott Bereczki Erika, a Magyar Vöröskereszt területi munkatársa.

Ilyen alkalmakkor egyébként megállapítják a vércsoportot, a hemoglobinszintet, illetve egy kémcsőnyit megvizsgálnak több szempontból is: a HIV, a szifilisz és a hepatitis két fajtája is kimutatható ennyiből. A donorok most csokoládét és innivalót, valamint banánból és barackból álló gyümölcscsomagot kaptak. Nyáron is lesz lehetőség véradásra. Az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt „Az élet nyáron sem állhat meg” címmel nyári kampányt indított, amelyben heti és havi nyereményeket, illetve fődíjat is kisorsolnak.


067_0_t 067_1_t 067_2_t 067_3_t
067_4_t

 

Vissza