Nemzeti VERseny (képgalériával)2018. június 26. (kedd) 19:00 - Kultúranews/7062_0_300.jpgMind a négy helyi kötődésű induló bejutott a III. Nemzeti VERSeny középdöntőjébe. A Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete által meghirdetett megmérettetésre egy-egy vágatlan versvideót kellett beküldeniük. A verseny elsődleges célja a klasszikus és kortárs költészet újszerű tolmácsolása, népszerűsítése, illetve a kulturális identitás erősítése.

Négy ózdi jelentkezett a III. Nemzeti VERSenyre. Minden versenyző négy magyar költő egy-egy művével nevezhetett. Ezek közül egynek az első világháborúhoz kellett kapcsolódnia, egynek pedig kortárs szerzőtől kellett származnia. Az első fordulóban az egyik legnagyobb videómegosztóra töltötték fel a vágatlan versvideót. A hozzávetőleg nyolcszáz indulóból nyolcvanöten jutottak tovább egyeneságon a középdöntőbe, köztük az ózdiak, Dobos Eszter, Molnár Luca, Rási Zorka és Szaka Attila. Négyből négyen.

„Rengeteget gyakoroltunk rá. Először meg kellett tanulni a verset. Annyi nem volt elég, hogy felmondom, bele kellett vinni az érzelmeket is. Úgy is gyakoroltunk, hogy járkáltam, színészkedtem, és így volt benne egy kis élet is” - mondta Molnár Luca.

Molnár Luca Szabó Lőrinc egyik művét, a Dsuang Dszi álmát szavalta el. Azt mondja, közel áll hozzá ez a vers, régóta ismeri és nagyon szereti. A felkészülésben a versenyzők segítették egymást, ez a későbbiekben is így lesz. A következő fordulóban egy másik, általuk kiválasztott műhöz kell videóklipet vagy versfilmet készíteniük.

„Igazából úgy kell ezt elképzelni, mint egy zenei videóklipet. Tehát vélhetően a bírák, akik majd a végső döntőbe ez alapján bejuttatják a kiválasztott versenyzőket, nem csak a versmondást nézik, hanem ennek a képi megjelenítését, a képi megformálását, a klipszerűségét. Hogy mennyire segíti elő a képi megjelenítés a vers tartalmát, mondanivalóját” - nyilatkozta Szaka Attila.

A versenyt a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete már harmadszor rendezi meg valamennyi korosztály számára, nem hivatásos magyar versmondók részére. A megmérettetés elsődleges célja a klasszikus és kortárs költészet újszerű tolmácsolása, népszerűsítése, a magyar nyelv tisztaságának és sokszínűségének felvonultatása. Akik a döntőbe jutnak, novemberben elszavalhatnak két szabadon választott költeményt a Nemzeti Színházban.


062_0_t 062_1_t 062_2_t 062_3_t
Vissza