Alkalmas fékrendszer (képgalériával)2018. június 22. (péntek) 19:00 - Híreknews/7051_0_300.jpgVáltozásokat rendelt el a műszaki vizsga folyamatában a Nemzeti Közlekedési Hatóság. Ez ugyanakkor nem jelent szigorodó követelményeket, az autósok alig vesznek majd észre valamit a módosításból. A különbség egyedül a teherautók esetében lesz jelentősebb. A tapasztalatok szerint egyébként Ózdon nem jellemző, hogy sok autó bukna meg a kétévente esedékes felülvizsgálaton.

Az előírások szerint Magyarországon kétévente kell műszaki vizsgára vinni a gépjárműveket. Ez alól csak az újonnan forgalomba helyezett autók számítanak kivételnek, azoknak ugyanis négy évig érvényes a forgalmi engedélyük. Az időszakos felülvizsgálaton többek közt a karosszéria, a futómű, valamint a fékek állapotát is ellenőrzik. A közelmúltban életbe lépett jogszabály-módosítással éppen a fékhatásmérés módszerein változtattak.

„Nagyobb változások inkább a tehergépkocsik vizsgáztatását érintik. A lényeg az, hogy nagyobb newtonnal kell lemérni a fékeket. Ez igaz a személyautókra és a teherautókra is, de utóbbiaknál ezt egy súlyozással is meg kell spékelni. A gépjárműveknek teherbírásuk felével kell ideérkezni a vizsgaállomásra. Így kell lemérni a fékhatást az autókon” - nyilatkozta Gyárfás Gábor, a Suzuki Kaiser műszaki vezetője.

A fékhatást egy kifejezetten ezt a célt szolgáló mérőpadon ellenőrzik. Egy számítógépes program segít kiértékelni az adatokat, így dől el, hogy az adott jármű alkalmas-e a közúti forgalomban való részvételre.

„Egy pedálerőmérő segítségével mérjük a fék hatásfokát. Ahogy nyomod a pedálerőmérőt, newtonban emeli fel az értéket. A monitoron emelkedik a fék értéke, megblokkol a kerék, aztán egy szinten kell tartani. Kalibrálja és értékeli a féket, ott dől el, hogy alkalmas vagy alkalmatlan” - mondta Galambosi Péter, autószerelő.

Az autósok a műszaki vizsga folyamatának változásából alig észlelnek valamit, és attól sem kell tartaniuk, hogy szigorúbbak lesznek a követelmények, esetleg több autó fog megbukni. A szerviz tapasztalatai szerint egyébként sok olyan autó érkezik be hozzájuk, amelyen az átvizsgálás során hibát találnak. Ezek azonban az esetek döntő többségében rövid időn belül javíthatóak, a felülvizsgálaton már hibamentesen vehet részt a jármű.


051_0_t 051_1_t 051_2_t 051_3_t
051_4_t 051_5_t 051_6_t 051_7_t
051_8_t 051_9_t 051_10_t 051_11_t
Vissza