Rendőri karjelzés (képgalériával)2018. június 20. (szerda) 19:00 - Rendőrségnews/7046_0_300.jpgRitkán találkozhatnak rendőri forgalomirányítással az ózdi autósok. Városunkban sem a forgalom sűrűsége, sem pedig a balesetek száma nem indokolja, hogy ezt a módszert gyakran alkalmazza a hatóság. Amennyiben mégis megjelennek a zsaruk az utcán, akkor pedig mindenki pontosan tudja, hogyan kell a jelzéseiket értelmezni.

Az Ózdi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának munkatársa irányította a forgalmat a Nemzetőr és a Sárli út kereszteződésében kedden. A tapasztalatok szerint az autósokat gyakran váratlanul éri, sokan pedig bizonytalankodnak, nem minden esetben ismerik fel, mit is kellene tenniük, de egymás példájából okulva, illetve a rendőr egyértelmű jelzéseit megértve hamar kialakul a rend. Ez a kép városunkra nem jellemző, hiszen a hatóság csak akkor alkalmazza ezt a módszert, ha a forgalom sűrűsége indokolja, vagy baleset történik.

„Ha ilyen jellegű dolog van, akkor a helyszínt biztosító rendőr egyértelmű karjelzéseket ad a járművezetők részére. Azt mondhatnám, hogy nem rossz szándékból, hanem figyelmetlenségből adódik néhány esetben elő olyan, hogy például a helyszínelő rendőrnek az eszközén áthajt a rossz irányból kikerülő jármű, vagy a mérőlécet eltörik, vagy az aszfaltra felrajzolt krétajelekre rámennek, és ezáltal olvashatatlanná válik. Kiugró esetről itt a környékünkön az utóbbi időben én nem értesültem” - nyilatkozta Rajhóczki Péter, a Közlekedésrendészeti Osztály osztályvezetője.

Bár a KRESZ-tanfolyamon a rendőri karjelzések is a tananyag részét képezik, sokakban megkopott ez a tudás, mivel ritkán használják.

„Az a szituációtól is függ, én abból következtetek, most így fejből nem igazán tudom, mert annyira ritkán kerülök ilyen helyzetbe, hogy nem igazán tudom, de ha odakerülnék gondolom tudnám” - mondta Bajnok Balázs.

„Egyre ritkábban találkozok ilyennel, az az igazság, hogy Magyarországon sokkal sűrűbben előfordul, külföldön még ritkábban lehet vele találkozni. Ismerem a jelzéseket, mert a katonaságnál forgalomirányító voltam” - fogalmazott Brassó Attila.

Városunk egyik legnagyobb forgalmú parkolójában találkoztunk olyan hölggyel is, aki büszkén mesélte, hogy neki negyven évvel ezelőtt megtanították a szabályokat, és ő a mai napig tisztán emlékszik mindenre.

„Ózdon nem találkoztam, de Miskolcon, Budapesten találkoztam, mert amikor a lámpák felmondják a szolgálatot, akkor a közlekedési csomópontokba rendőr kell. Ha felemeli a kezét, akkor meg kell állni és akkor mutatja, hogy merre lehet menni” - mondta Székely Józsefné.

Akár rendezvények, kísérés alkalmával is találkozhatunk forgalomirányítással, sőt menet közben, mozgó járműből is adhat utasítást a közlekedés többi résztvevőjének a rendőr, ilyenkor minden más, olyan jelzést is bevethet, amely egyértelműen észlelhető és követhető az autósok számára. Attól függetlenül, hogy az ózdi rendőrök helyben nem sűrűn alkalmazzák ezt a módszert a megyei és országos megmérettetéseken remek eredményeket értek el. Törökné Tiszai Emese például már többször is bizonyította felkészültségét.


046_0_t 046_1_t 046_2_t 046_3_t
046_4_t 046_5_t 046_6_t 046_7_t
Vissza