Fontos vizsga 2018. június 19. (kedd) 19:00 - Oktatásnews/7040_0_300.jpgTegnap megkezdődtek a szóbeli érettségik. Májusban országos szinten több mint hetvenezren indultak neki a középiskolai tanulmányaikat lezáró vizsgának. A SZIKSZI-ben ma is több fiatal adott számot tudásáról. A sikeresen teljesítők ősztől már valamely felsőfokú oktatási intézményben folytathatják az ismeretszerzést. A diákok városunkban is több alternatíva közül választhatnak.

Ma nem a megszokott nyüzsgés fogadta azokat, akik a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium felé jártak. Kívülről nézve az épület üres, ám az intézményben ezekben a napokban is zajlik az élet. A májusi érettségi vizsgák után a fiataloknak most szóban kell számot adniuk tudásukról. Dr. Benkőné Fehér Éva igazgató elmondta, hogy van néhány diák, aki a felvételi miatt ismétlő vizsgát tesz, hogy még jobb eredményt érjen el.

„Három osztályunk érettségizik. Természetesen azon tanulók mellé, akik rendes érettségi vizsgát tesznek, jönnek az előrehozott érettségizők. Ők idegen nyelvből vagy informatikából adhatnak számot tudásukról” - mondta dr. Benkőné Fehér Éva, a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium igazgatója.

Az érettségi közepette az iskolában gondoskodnak az utánpótlásról, így péntek reggel beiratkozásra várják a leendő kilencedikeseket. A végzősök többsége a vizsgák után valamelyik felsőoktatási intézményben folytatja tovább tanulmányait. A Miskolci Egyetem Ózdi Kihelyezett Tagozatán három lehetőség közül választhatnak. Anyagmérnök alapszakra összesen kilencen, szociális munkára tizenöten, míg a levelező képzésben indított mérnökinformatikára huszonheten jelentkeztek.

„Az, hogy elérik-e a minimum pontszámokat, valamint, hogy mennyi lesz ez a legalacsonyabb megszerzendő pontszám, az majd most a felvételi eljárások során derül ki. A magyarországi eljárás alaprendje az érettségihez kötött. Ezek a vizsgák jelenleg is zajlanak és most dől el, hogy milyen eredményekkel indulhatnak majd ezek a jelentkező gyerekek” - nyilatkozta Szaka  Attila, köznevelési és művelődési referens.

A felvételizők július 11-ig tölthetik fel azokat a dokumentumokat, amelyek plusz pontszámot jelenthetnek számukra, emellett eddig módosíthatják a korábban leadott sorrendjüket is. Ezután július 25-én várhatóan nyilvánosságra hozzák a felvételi ponthatárokat.

Vissza