Éktelen lárma (képgalériával)2018. június 19. (kedd) 19:00 - Városnews/7039_0_300.jpgRiasztókészülékeket adtak át a városunkban élő időseknek. A tavalyi évi egyszázalékos adófelajánlásokból közel 200 darab biztonsági ajtóéket és 200 darab hangjelzést adó kulcstartót vásárolt az Ózd Közbiztonságáért Alapítvány. Most tizenhárom szépkorú kapta meg az eszközöket, amelyeket városunk polgármestere, továbbá az alapítvány és a rendvédelmi szervek képviselői nyújtottak át.

Az Áldozatok Világnapja alkalmából tartottak előadást a Civil Házban néhány hónappal ezelőtt. A rendezvényen tíz darab különleges riasztókészüléket is átadtak az időseknek. A tavalyi évi egyszázalékos adófelajánlásokból közel egymillió forint folyt be a közbiztonság javítására az Ózd Közbiztonságáért Alapítvány részére. Az összegyűlt összegből a rendészeti szerveket támogatták városunkban, illetve 200 db biztonsági ajtóéket és 200 db hangjelzést adó kulcstartót is vásároltak. Városunk polgármestere, az alapítvány képviselője és a Városi Rendészet vezetője most tizenhárom szépkorúhoz látogatott el, hogy átadják ezeket az eszközöket.

„Több olyan rászorulónak juttatjuk el, akik egyedül élnek, és biztonságban szeretnék magukat érezni. Ez a riasztókészülék alkalmas arra, hogy felhívja a figyelmet, hogy valamilyen probléma van a szomszédságban. Így az emberek egymásra odafigyelve tudnak a másikon segíteni” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Ózd polgármestere részletesen bemutatta az eszközöket és használatukat a nyugdíjasoknak. A nyakba akasztható riasztós kulcstartónak és az ajtóéknek élesen sípoló hangja van. A rendkívül hangos jelzés el is ijesztheti a rossz szándékkal érkezőket, és felhívhatja a szomszédok figyelmét is a bajra. Sokan meglepődtek a hirtelen jött ajándék láttán, és örültek, hogy gondoltak rájuk.

„Kicsiny meglepetés. Meg nagy öröm is, mert egyedül vagyok. Ne legyen semmi gond. De jó érzés, hiszen mi már elértük azt a kort. Így ez is nagy segítség nekünk” - nyilatkozta Kocsik Sándorné.

A város több pontján is adtak át ilyen eszközöket, amelyeknek nagy hasznát vehetik. Volt, aki a kulcstartót vélte hasznosabbnak, míg máshol az ajtóék bizonyult a legmegfelelőbbnek. Ennek a használatát is bemutatták az egyedül élő időseknek.

„Nagyon örülök. Tényleg váratlan volt, hogy így is gondolnak az emberre” - fogalmazott Májer Lászlóné.

Fontos, hogy a bejárati ajtót mindig zárjuk kulcsra függetlenül attól, hogy otthon vagyunk vagy sem. A besurranásos lopás veszélyét ezekkel az eszközökkel csak  csökkenthetjük, nem zárhatjuk ki teljesen. A nyakba akasztható apró szerkezet egyébként kutyatámadás esetén is hasznos, ugyanis az állatokat összezavarja a hirtelen fellépő, visító-szirénázó hang.


039_0_t 039_1_t 039_2_t 039_3_t
039_4_t 039_5_t
Vissza