Húzódj félre! (képgalériával)2018. június 19. (kedd) 19:00 - Híreknews/7038_0_300.jpgA mentőszolgálat munkatársai használják legtöbbször a megkülönböztető jelzéseket városunkban. A gépjárművezetőknek ilyenkor a szabad út biztosítása a legfontosabb feladatuk. Lényeges, hogy jól reagáljanak le egy-egy közlekedési szituációt, hiszen emberéletek múlhatnak rajta. Ózdon a legtöbb sofőr tisztában van azzal, hogy mit kell tennie, ha megjelenik egy szirénázó autó a környezetében.

„Szirénáznak, mint az állat” így fogalmazott a napokban egy levélben a magyar mentősökkel kapcsolatban egy, a fővárosban élő férfi. A megjegyzés nagy port kavart az interneten. I. Vince azt kifogásolta, hogy hangosan és sokszor használják a megkülönböztető jelzéseket az Országos Mentőszolgálat munkatársai. Ez nemcsak Budapestre igaz, hanem városunkra is. Múlt szombaton például hétszer is átszáguldottak szirénázva Ózdon a helyi mentősök.

Fontos információ, hogy a gépkocsivezető nem önhatalmúlag dönt arról, hogy hogyan szeli át a várost, hanem az irányító csoport által meghatározottak szerint hajtja végre a feladatot, de igaz ez a tűzoltókra és a rendőrökre is. Molnár Ferenc az Országos Mentőszolgálat alkalmazásában gépkocsivezetőként rója az ózdi utcákat, emellett pedig autóvezetést is oktat. A két munkakör remekül kiegészíti egymást, ugyanis a tanulóknak nemcsak szóban vázolja fel a forgalmi helyzeteket, hanem videóval is illusztrálja azokat. Elmondása szerint, ami az emberek számára csak néhány pillanatnyi figyelem, az másnak akár az életet is jelentheti.

„Ha az irányjelzőjét jobbra kiteszi és lassít, azzal egy plusz információt ad nekem arra, hogy ő már észlelt engem, tehát számíthatok arra, hogy ő már tud rólam és segíteni fogja a továbbhaladásomat. Vannak ilyen apróságok, hogy nem feltétlenül kell mindig megállni. Főleg akkor nem kell megállni, ha akkor érek oda, amikor ő történetesen a körforgalom bejáratában van. Hiába áll meg, akkor nem fogok tudni tovább menni. Ugyanez igaz egy szűk úton: ha az egyik sávban megállt egy jármű, akkor a szemből érkező ne ott álljon meg, ahol én már nem tudok a két autó között továbbhaladni”  - mondta Molnár Ferenc, mentőgépkocsi-vezető és gépjárművezető-szakoktató.

Minden mentőautóban van fedélzeti kamera, amely rögzíti a kivonulást. Amennyiben baleset történne, visszamenőleg 30 másodperccel el is raktározza az adatokat. Az általunk megkérdezett autósok tisztában voltak vele, hogyan kell viselkedniük egy szirénázó jármű láttán, hallatán.

„Egyértelmű, hogy biztosítani kell a biztonságos és gyors továbbhaladást, tehát lehúzódok, sebességet csökkentek, sőt megállok” - nyilatkozta Debreceni Zoltán.

„A megkülönböztető jelzést használó járműnél nyilván le kell húzódni az út szélére, és megállni, elengedni”  - fogalmazott Antalné Bárdos Eszter.

„Ha tűzoltót, vagy mentőautót látok, akkor lehúzódok jobbra. Nyilvánvalóan elsőbbséget élvez a megkülönböztető jelzéssel haladó jármű”  - mondta Manóczki Lajos.

Azért az ózdi mentősök kamerája az elmúlt időszakban a zavartalan haladás biztosítására és ennek az ellenkezőjére is rögzített példát. Legtöbbször az ijedtség okozza az autósok érdekes reakcióit. A megkülönböztető jelzéseket használó gépjármű gyakorlatilag majdnem minden szabályt megszeghet. Amit nem hagyhatnak figyelmen kívül, az a vasúti átjáró tilos jelzése, a méretekre vonatkozó korlátozások, illetve a hatóság utasításai.


038_0_t 038_1_t 038_2_t 038_3_t
Vissza