Virtuális gyakorlás (képgalériával)2018. június 19. (kedd) 19:00 - Oktatásnews/7037_0_300.jpgKorszerűbb körülmények között tanulhatnak Ózdon a tehergépkocsi-vezetők. Az egyik helyi autósiskolában olyan szimulátort helyeztek üzembe, amely ma már elengedhetetlen a Gépjárművezetői Képesítési Igazolás, vagyis a GKI-kártya megszerzéséhez. Eddig a gyakorlás érdekében Miskolcra kellett utazni, vagy készüléket bérelni.

Több millió forintos fejlesztésnek köszönhetően vált korszerűbbé a tehergépkocsi-vezetők képzése városunkban. Az egyik helyi autósiskolában modern szimulátort helyeztek üzembe, a rendszert már a Közlekedési Hatóság szakemberei is hitelesítették. A Gépjárművezetői Képesítési Igazolás, vagyis a GKI-kártya megszerzéséhez már évek óta előírás a számítógépes gyakorlás – ez nemcsak a teherautós, hanem az autóbuszos tanfolyamokat is érinti. A szimulátorhoz három monitor tartozik, így közel száznyolcvan fokos látóteret kapunk.

„A kezelőszervek alapvetően tehergépkocsiból származnak, de az alapvető dolgokat igyekszünk kihasználni a kisebb kategóriáknál is. A tanulók képességeit ezzel is próbáljuk felmérni, illetve úgy irányítani őket, hogy a forgalomban jobban tudjanak boldogulni. Több figyelmük legyen az őket körülvevő dolgokra, és a technikai kezelésnek egy bizonyos szintjére el tudjanak majd jutni” - mondta Miksztai Zoltán, autósiskola-vezető.

A számítógépen több különböző szoftver fut, amelyek elősegítik a képzést. A rendszer alkalmas a reakcióidő mérésére, rutinfeladatok begyakorlására, valamint olyan vészhelyzetek és szélsőséges időjárási körülmények szimulálására, amelyek jó eséllyel nem jelentkeznek a gyakorlati oktatás során.

Bár a szimulátor egy valódi teherautóéval megegyező kezelőszervekkel rendelkezik, így van kormánya, pedáljai, ülése, sőt még biztonsági öve is, ennek ellenére nem helyettesíti, csupán kiegészíti a közúti vezetést. Illetve felhívja a figyelmet bizonyos reakcióidőbeli sajátosságokra, amelyekkel közúton nem minden esetben szembesül a tanuló.

Hasonló szimulátorból igen kevés van a térségben, Miskolcon kettő működik, Egerben pedig egy sem. A kötelező gyakorlás miatt az ózdiaknak eddig a megyeszékhelyre kellett utazniuk, esetleg az autósiskolákon keresztül volt lehetőségük csoportos bérlésre. A tehergépkocsi-vezető hiányszakmának számít hazánkban, de a tapasztalatok szerint Ózdon viszonylag magas az érdeklődés a képzések iránt.


037_0_t 037_1_t 037_2_t 037_3_t
Vissza