Túrázók nyeregben2018. június 14. (csütörtök) 19:00 - Városnews/7027_0_300.jpgEgyre több motorossal találkozhatunk térségünkben. Az elmúlt hetek napos, meleg időjárását kihasználva sokan indultak túrázni, hiszen Ózd környékén a szerpentines szakaszok éppúgy megtalálhatóak, mint a szép kilátást kínáló utak. Ahhoz viszont, hogy a kirándulás valóban a kikapcsolódásról szóljon, szükség van arra, hogy az autósok és a motorosok odafigyeljenek egymásra.

Az idei év első felében több motoros baleset történt Ózdon, illetve a környező településeken, volt köztük tragikus kimenetelű is. A motorkerékpárral közlekedők a forgalom legvédtelenebb résztvevői közé tartoznak. Egyrészt a nagyobb méretű autókhoz képest kevésbé észlelhetők, nehezebb felmérni sebességüket és távolságukat. Ha pedig ütköznek, nagyobb a sérülésveszély is, mivel a vezetőt nem veszi körbe karosszéria.

„A testükön minimális felszereléssel közlekednek. Bukósisak, dzseki, nadrág, bakancs, kesztyű – akinek ezek megvannak, már jól felöltözött motorosnak nevezhetők. Leginkább a saját bőrükkel tudják átélni az aszfalttal való találkozást. Nagyon-nagyon kevés az, ami őket megvédi” - mondta Miksztai Zoltán, autósiskola-vezető.

Az elmúlt hetek meleg, napos időjárása meghozta a motorosok kedvét a túrázáshoz, gyakran látni, hogy öt-hat kétkerekű halad egy csoportban. Ezekkel a gépekkel akár a szerpentineken, akár városi körülmények között fürgébben lehet manőverezni, mint személygépkocsival, így az autósok részéről is nagyobb odafigyelést igényel ez az időszak. A több mint egy évtizedes múltra visszatekintő Easy Wanderers Motoros Baráti Kör tagjai minden évben rengeteg kilométert tesznek meg a nyeregben. Titkáruk szerint egyre jobb az autósok és motorosok viszonya.

„Úgy tapasztalom, hogy az utóbbi éveket tekintve kicsit javult a motorosok megítélése, és az autósok is jobban kezdenek figyelni a motorosokra. Nyilván a motorosok viselkedése is ehhez alakult. Az ellentétes viszony kezd elcsendesedni. Valószínűleg egyre több az autósok között is, aki motorozik. Az a legjobb közlekedő, aki gyakorlatilag majdnem minden járművel közlekedik, és át tudja érezni a különbséget, ha az autóban ül, akkor is figyel a motorosokra is” - fogalmazott Balogh László, az Easy Wanderers Motoros Baráti Kör titkára.

A szakemberek szerint fontos, hogy a közlekedés résztvevői szemkontaktust alakítsanak ki egymással, meggyőződjenek arról, hogy a másik fél észlelte őket. Emellett előzésnél a megfelelő oldaltávolság megtartása is lényeges. A helyi motorosok tapasztalatai szerint vannak pozitív példák.

„Úgy látom, hogy mostanában jobban figyelnek a motorosokra, de vannak kivételes esetek, amikor nem. Most az előbb például az autósnak lett volna elsőbbsége, mégis elengedett” - nyilatkozta Csele László.

Ahogyan a közlekedésben általában, úgy a motorosok esetében is érvényes a látni és látszani elv. A kétkerekűeket a könnyebb észlelhetőség érdekében mind lakott területen belül, mind azon kívül tompított fényszóróval kell kivilágítani. A balesetek elkerülésének kulcsa az egymásra való odafigyelés és a tolerancia.

Vissza