Aradi tizenhárom (képgalériával)2018. június 13. (szerda) 19:00 - Városnews/7019_0_300.jpgJól haladnak a szennai emlékpark munkálatai. A helyiek már régóta szerettek volna városrészi központot kialakítani, az új közösségi térrel az aradi vértanúk előtt tisztelegnek. A tizenhármak fala már áll, és Gáspár Tibor faszobrász műhelyében hamarosan elkészül Damjanich János mellszobra is.

Szennán, a Damjanich út és a Bercsényi út kereszteződésénél alakítják ki az aradi vértanúk emlékparkját. Már a terméskőből emelt, íves fal is áll, abban helyezik majd el a tizenhármak képeit. Ennek közvetlen környezetét térkővel burkolják, lejjebb pedig parkosítanak. Tartó Lajos szerint a helyiek régóta szerettek volna egy ehhez hasonló városrészi központot. Hozzátette: már eddig is több vállalkozó támogatta a munkálatokat, és a szennaiak is aktívan kiveszik a részüket, de továbbra is szívesen fogadnak minden segítséget.

„Azzal kerestek meg a helyiek, az alapítvány és a nyugdíjas klub tagjai, hogy szeretnének egy parkot. A helyet én javasoltam, de ők szerettek volna egy városrészi központot kialakítani. Először Szent István neve merült fel, de adta magát az ötlet, amit polgármester úr vetett fel, hogy mivel Szenna főutcáját Damjanich Jánosról nevezték el, meg nincs is a városban aradi vértanúk parkja, így legyen aradi vértanúk parkja” - mondta Tartó Lajos, területi képviselő.

Az emlékfal előtt Damjanich János mellszobrának talapzata áll. Maga a szobor is helyben készül, a Pro Urbe Ózd-díjas Gáspár Tibor műhelyében. A faszobrász még márciusban kezdett el megmunkálni egy méretes tölgyet. Kezdetben reggeltől estig ezen dolgozott, de később is minden nap foglalkozott az alkotással, ahogyan ideje engedte. Először láncfűrésszel formálta a fát, majd következtek a finomabb műveletek.

„Ha az ember alakja nagyjából ki van faragva, utána jön a finomfaragás, ami különböző késekkel, faragókésekkel történik. A késeim nagy részét én magam készítettem, körülbelül 120-130 fajta késem van” - nyilatkozta Gáspár Tibor, faszobrász.

Amikor a szobor elkészül, méhviasszal kezeli, ami az ahhoz használt hígítónak köszönhetően teljesen beleivódik a fába. Nagyjából két-három hónapra van még szükség a befejezésig, de az emlékparkban is van még bőven teendő. A parkosítást, valamint a járda és a lépcső megépítését az Ózdi Városüzemeltető Intézmény végzi. A tervek szerint október hatodikán már itt emlékezhetnek meg a helyiek az aradi vértanúkról.


019_0_t 019_1_t 019_2_t 019_3_t
019_4_t 019_5_t 019_6_t 019_7_t
019_8_t 019_9_t 019_10_t 019_11_t
Vissza