Le a szőrrel (képgalériával)2018. június 13. (szerda) 19:00 - Városnews/7018_0_300.jpgMegnyírták a Nagyvölgyi Állatsimogató birkáit. A szakemberek összehangolt munkájának köszönhetően a juhok gyorsan megszabadultak a rajtuk található vastag bundától. A gyapjú egy részét később értékesítik, emellett kézműves foglalkozások során használják fel.

A Nagyvölgyi Állatsimogató két hete nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A kicsik megismerkedhettek az ott élő állatokkal, viselkedésükkel. Kedden ismét a munkáé volt a főszerep, ugyanis a létesítmény Ile de France fajtájú birkáinak gyapja annyira megnőtt, hogy eljött a nyírás ideje. Ezek az egyedek szakszerű tartás mellett kiemelkedő populációt alkothatnak. Kádár Zoltán elmondta, hogy maga a szakma kihalófélben van, ugyanis nincsen utánpótlás.

„Ennek a munkának a titka a kitartás és a fájdalomtűrő képesség. Ennyi kell hozzá. Fontos a jó felszerelés, valamint a jó állomány, és akkor úgy lehet szépen, normálisan dolgozni” - mondta Kádár Zoltán, egyéni vállalkozó, birkanyíró.

A Nagyvölgyi Állatsimogató vezetői törekednek arra, hogy a tanyán fellelhető összes dolgot hasznosítsák. Így a gyapjú útja már attól a ponttól megtervezett, hogy lekerül az állatról.

„A gyapjút miután levágják, értékesíteni fogjuk. Tehát a nagy részét továbbadjuk, a fennmaradó részt pedig a nyáron kézműves foglalkozások során fogják hasznosítani a gyerekek” - nyilatkozta Kupai Dávid, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény ágazatvezetője.

A nyírás az állat fejénél kezdődik, először egyik, aztán másik oldalon folytatva, gondosan ügyelve arra, hogy a bunda lehetőleg egy darabban maradjon és a juh bőre se sérüljön meg. A legjobb minőségű gyapjú az egyed válláról és oldalairól kerül le. A szakemberek összehangolt munkájának köszönhetően a birkák gyorsan megszabadultak a rajtuk található súlyos és meleg rétegtől, így megkönnyebbülve legelhetnek tovább.


018_0_t 018_1_t 018_2_t 018_3_t
018_4_t 018_5_t 018_6_t 018_7_t
018_8_t 018_9_t
Vissza