Távoli kontinensek (képgalériával)2018. június 12. (kedd) 19:00 - Kultúranews/7014_0_300.jpgNagy Bendegúz Lóránd könyvét ismerhették meg az érdeklődők a Civil Házban. A Bendegúz a kerekesszékes világjáró című kötet az író utazás során átélt kalandjait mutatja be. A megjelentek nagyon inspirálónak tartották az alkotó pozitív életszemléletét, és azt, ahogyan képes átadni a barangolás izgalmait.

Nagy Bendegúz Lóránd neve ismerősen csenghet az Ózdi Városi Televízió nézői számára. Még 2016-ban készült el a Lépés nélkül járni című dokumentumfilm, amelyen keresztül a nézők megismerkedhetnek azokkal a problémákkal és lehetőségekkel, amelyekkel a főszereplő időről időre találkozik. Bendegúz most azokat az élményeket gyúrta össze több mint 350 oldalba, amelyeket az utazásai során átélt. Az író elmondta, hogy minden nap a világot járja, hiszen a bemutató kedvéért is Miskolcról kellett eljutnia Ózdra. Kiemelte, hogy szeret a túráiról beszélni, hiszen ekkor nem szakmai témáról kell előadást tartania.

„Nagyon szerettem utazni gyermekkoromban, valamint olvasni. Fiatalként végigrágtam magam a klasszikusokon, ezután jó sok év kimaradt olvasás és írás nélkül. Végül az utazások során megírt e-maileket és naplórészleteket felhasználva 2009-ben kezdtem hozzá. Kellett a barátok biztatása, különösen Borkuti Lászlóé. Ő szerkesztette a könyvet, valamint ő képviseli a Bíbor Kiadót. Tavaly ősszel nekiugrottunk, és mindössze két hónap alatt a félig kész szöveget, és a több 10.000 fényképet átválogatva létrehoztuk ezt a könyvet a Bendegúz a kerekesszékes világjárót. Bendegúz pedig én lennék” - mondta Nagy Bendegúz Lóránd.

Bendegúz elmondta, hogy régi vágya volt autóval bebarangolni Közép-Ázsiát. Tavaly nyáron három hónapot töltött az említett területen, és Észak-Erdélyből indulva egészen Afganisztánig jutott. Az érdeklődők között volt olyan, aki személyesen is ismeri a világjárót.

„Bendegúzt nagyon régóta ismerem. Még 2006-tól mikor az iskolánkban, mint rehabilitációs szakmérnök segédkezett az átépítésben. Ettől az időponttól datálódik a barátságunk is. Tudtam róla, hogy nagyon sok országban járt és csodálom ezért, hiszen kerekesszékkel a világot járni bizony nem egyszerű. Sokszor még két lábon sem. Én mindig erőt merítek mikor elszomorodom, vagy olyan élethelyzetbe kerülök abból, amilyen életet ő él, és amit meg tud valósítani” - fogalmazott Forray Henriette.

Az előadásból kiderült, hogy Bendegúz nem csak külföldön került már veszélyes helyzetekbe. A Zemplénben például volt, amikor rálőttek. Az érdeklődők a vetítéssel kiegészített élménybeszámolón keresztül úgy érezhették, mintha személyesen is átélték volna az izgalmakat.


014_0_t 014_1_t 014_2_t 014_3_t
014_4_t 014_5_t 014_6_t 014_7_t
Vissza