Rotyogott a bográcsos (képgalériával)2018. június 10. (vasárnap) 14:04 - Városnews/7008_0_300.jpgTizenkettedszer rendeztek bográcsos főzőversenyt Táblában. A településrészen már régi hagyomány, hogy a családok, baráti társaságok nyár elején sátrat állítanak az iskolai sportpályán, és különféle étkekkel próbálják elnyerni a zsűritagok tetszését. A programot idén is helyi fellépők és sztárvendégek színesítették, a legfontosabb viszont a közösségépítés, a kapcsolatok ápolása volt.

Idén tizennégy csapat jelentkezett a településrészen hagyománynak számító bográcsos főzőversenyre, köztük családok, baráti társaságok. A terület önkormányzati képviselője, Csutor László tizenkettedik éve vesz részt főszervezőként a lebonyolításban. Azt mondja, egy Békés megyei látogatás adta az ötletet.

„Gyomaendrődön voltunk a legelsőn, és megtetszett, mint családias, barátias rendezvény. Szerettük volna Ózdon is hagyománnyá tenni. Úgy gondolom sikerült is, mert évről évre visszatérő emberek vannak, visszatérő családok vannak, barátok, brigádok, akik már ilyenkor jelzik, hogy jövőre szeretnének jönni a következő bográcsos főzőversenyre is” - mondta Csutor László, területi képviselő.

A versenyen nincsenek megkötések, mindenki azt főzhet, amit szeretne. A legtöbben bográcsban készítik az ételeket, de vannak, akik egy-egy nagyobb fazékkal érkeztek. A csapatok nagyon változatos fogásokkal próbálják elnyerni a zsűri kegyeit: a hagyományos gulyás és a babgulyás a sláger, de néhol vadhús és raguk is szerepelnek az étlapon.

„Én több éve járok már ide baráti, családi körben. A mai főzésünk tejszínes-tárkonyos babgulyás lesz. Ilyet itt mostanában nem hallottam, hogy csináltak volna. Hagyományos babgulyásokat csináltak mindig. Én magam is kíváncsi leszek rá, de ez egy specialitás. A szakácsunk, aki a baráti körbe tartozik, mondta, hogy ilyet még úgyse ettünk itt, hát kóstoljuk meg” - nyilatkozta Kovács Tibor.

A megmérettetésre idén is mindenkit szeretettel vártak, a tapasztalatok pedig azt mutatják, aki egyszer már részt vett, újra és újra visszatér. A táblai borverseny szervezői saját csapatukkal a kezdetektől fogva egyetlen esztendőt sem hagytak ki.

„Mi az első alkalomtól végig, mindig itt vagyunk. Nekünk ez természetes dolog, hogy meg kell jelenni, mert itt mindig van olyan ember, aki a borversenyen is részt vesz. Sőt, sok szponzorunk, akik a borversenyt támogatják. Nagy örömmel fogadjuk őket, és megtiszteltetés, ha meglátogatnak bennünket” - fogalmazott Medve József.

Bár versenyről van szó, és a feltálalt ételeket a zsűri minden évben rangsorolja, a legfontosabb mégsem az eredmény, hanem a közösségépítés, és a baráti kapcsolatok ápolása. A programot idén is színesítették tehetséges, fiatal ózdi fellépők, sztárvendégként pedig A két zsivány zenélt a főzőcskézőknek.


008_0_t 008_1_t 008_2_t 008_3_t
008_4_t 008_5_t 008_6_t 008_7_t
008_8_t 008_9_t 008_10_t 008_11_t
008_12_t 008_13_t 008_14_t
Vissza