Hőség és záporok2018. június 6. (szerda) 19:00 - Aktuálisnews/6997_0_300.jpgA jövő hét közepéig is maradhat térségünkben a változékony idő. Délelőttönként kánikulai melegre, sok napsütésre, délutánonként és az éjszakai órákban záporokra, zivatarokra számíthatunk. A szeszélyes időjárás sokak szervezetét megviseli, elsősorban az idősek és a krónikus betegek veszélyeztetettek.

Vasárnap délután özönvízszerű eső érte el Ózdot, a Katasztrófavédelem munkatársait a város számos területéről riasztották. Másnap délelőtt már ismét napsütés és hőség volt jellemző térségünkben, délutánra azonban újra megnövekedett a felhőzet, és záporok alakultak ki. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szakemberei szerint a következő napokban is változékony marad az időjárás, térségünket ugyanis nem éri el olyan front, amely változást okozna.

„Időjárásunkat nemcsak ma, hanem az elmúlt napokban is, illetve a következő napokban is, egészen a jövő hét közepéig az a levegő alakítja, amely fölöttünk van. Ez igen meleg levegő, tulajdonképpen páradús légtömegek vannak fölöttünk. Ezért látszik az, hogy délelőtt is valamilyen szinten látszik, hogy van nedvesség a levegőben, de azért napos az idő. Délután ebből a nedvességből gomolyfelhők képződnek, amik általában a délutáni órákban jelennek meg” - nyilatkozta Török László, meteorológus.

A szeszélyes időjárás sokak szervezetét megterheli. Elsősorban az idősek és a krónikus betegek veszélyeztetettek, de a fiatalabbak között is vannak olyanok, akiket megvisel a hőség, vagy éppen a hirtelen jött esőzés.

„Magas a vérnyomásom, magas a cukrom, és egyéb bajom is van. Most jövök a kórházból” - mondta Bakk Sándorné.

„Sajnos gyerekkorom óta a meleget nem bírom elviselni. Nekem maximum a húsz fok ideális, de tulajdonképpen elvagyok benne, mert mit tudunk mást csinálni? A lakás légkondicionált, ha meg olyan van, naponta többször le kell zuhanyozni” - fogalmazott Németh László.

Az előrejelzések szerint egészen a jövő hét közepéig marad a változékony időjárás térségünkben. Akkor hűvösebb levegő éri el az országot észak felől. Zápor, zivatar kevésbé lesz jellemző, de számottevő lehűlésre nem kell számítani. A nappali felmelegedés mértéke mindössze néhány fokkal csökken, de délutánonként így is 30 Celsius fok körüli csúcsértékeket mérhetünk, az éjszakák enyhék maradnak. Továbbra is fokozottan oda kell figyelni tehát a környezetünkben élő gyerekekre, idősekre és betegekre.

A kép illusztráció.

Vissza