Legóból építve (képgalériával)2018. június 6. (szerda) 19:00 - Kultúranews/6996_0_300.jpgA világszerte ismert építőkockákból, azaz legókból nyílt kiállítás a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban. Korunk egyik legnépszerűbb játékáról szinte már mindenki hallott. A tárlaton különböző épületek, autók és filmrészletek is megelevenednek. Az intézményben a gyerekek és felnőttek egyaránt elmélyedhetnek a legózásban.

A legók gyártása 1932-ben kezdődött, mára szinte nincs olyan dolog, amit ne lehetne megépíteni belőlük a több mint tízezerféle alkatrész segítségével. Most a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark nagycsarnokában egy hatalmas épített tárlatot tekinthetnek meg az érdeklődők. A kockákat a világ számos pontján készítik, 2009-től már Nyíregyházán is. Évente körülbelül 20 milliárd legó hagyja el a futószalagot, ami 2,3 millió darabot jelent óránként. Előállítása annyira pontos, hogy egymillió kockából csupán 18 darab bizonyul selejtnek. Ez a világ nem csak a fiatalokat varázsolja el.

„A legó – azt gondolom – nemcsak a kicsiket mozgatja meg, hanem egyre inkább azt tapasztaljuk, hogy a felnőttek körében is nagyon sokan érdeklődnek ez iránt. Kikapcsolódásként legóépítéssel töltik akár a szabadidejüket is. Az itt látható kiállítás is gyakorlatilag ilyen formán került ide. Az országban számos legóépítő klub működik és található. Az egyik közülük a Kockajáték Klub, a meglévő anyaguk egy része látható most itt nálunk” - mondta Ádám Eszter, a  Nemzeti Filmtörténeti Élménypark intézményvezetője.

A klubtagok egyedi alkotásai széles repertoárt képeznek, és népszerű témákat is felsorakoztatnak. A profi hazai építők valósághű épületeket, működő járműveket és megannyi érdekes látnivalót alkotnak a sokféle elemből. A történelem előrehaladtával a gyártó cég új kihívásokkal szembesült. Addigi szerepkörén túllépve elkezdte előállítani a témaorientált, fantáziát megmozgató készletcsaládjait. Nem csak a szórakozás örömére alkalmasak ezek a kockák.

A legó kocka – csalóka módon – nagyon egyszerűnek tűnhet. A számtalan alkatrész többsége látszólag nem igényel túl sok magyarázatot, mivel gyerekek számára készülnek: úgy tervezték őket, hogy használatuk magától értetődő legyen. A legó építőkockák mindig is magukban hordozták az oktatási segédeszközként történő felhasználást, számos pedagógus gondolta úgy, hogy a gyermekek alkotóerejét és problémamegoldó képességét fejlesztő játékban nagy lehetőség van. Már a korai 60-as években is voltak olyan tanárok, akik különféle módon használták ezeket a kockákat az osztályteremben.

Az intézményben a tárlat megtekintése mellett lehetőség van játszani, építeni is ezekkel a kockákkal. A kiállítás egy hónapon keresztül látogatható a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban.


996_0_t 996_1_t 996_2_t 996_3_t
996_4_t 996_5_t 996_6_t 996_7_t
996_8_t 996_9_t 996_10_t
Vissza