Végtelen történet (képgalériával)2018. június 5. (kedd) 19:00 - Városnews/6987_0_300.jpgTöbb mint ezer kutyának adott új esélyt az Ózdi Mentés csapata két és fél esztendő alatt. A civil állatvédők időt, energiát és pénzt nem kímélve törekszenek arra, hogy minél több elhagyott négylábú kerüljön épen és egészségesen szerető gazdához. A szervezet egyik tagja sem él városunkban, mégis elkötelezetten küzdenek a környékünkön élő kóbor állatok befogadásáért.

Végtelen történet. Talán ezekkel a szavakkal lehetne leginkább jellemezni azt a harcot, amit a Kovács Hagyó-Gyula úton működő Állategészségügyi Telep ebrendészei és civil állatvédői vívnak nap mint nap a kidobott, vagy elkóborolt négylábúakért.

Itt jelenleg is telt ház van, de szinte mindig. A korábbi helyszínen tizennégy kennelnek voltak folyamatosan lakói, az októberi átadás óta pedig negyven foglalt állandóan.

„Volt az utóbbi időben rengeteg bejelentés. Most volt a kölyökkidobálós időszak, ami úgy néz ki lezajlott, de majd jön a következő tüzelési időszak, amikor megint lesznek kölykök, amiktől sajnos megválnak a lakosok. Ezzel kapcsolatban szeretném felhívni arra a figyelmet, hogy ne tegyenek ilyet, inkább hívjanak fel, ha van lehetőség segítünk a megadott kereteinken belül” - mondta Semperger Péter, az ÓVI Állategészségügyi Telep ebrendésze.

Fontos információ, hogy városunk ebrendészei csak munkaidőben tudnak a lakosságnak segíteni (06/30-740-42-97), 15.00 óra után már csak a hatóságok hívására áll módjukban eljárni.

A kóbor ebek befogása, napi gondozásuk, tisztán tartásuk, mind-mind városunk ebrendészeit terheli. Itt mindig van mit tenni, hamarosan a kenneleket festik újra. 2015. szeptember 4. egy meghatározó nap volt a környékbeli kóbor állatok és a gyepmesterek életében is. Ekkor alakult meg ugyanis az Ózdi Mentés csapata. Érdekes, hogy a mozgalom egyik tagja sem helybeli. A hölgyek az ország három pontján élnek. Pintér Zsoltné Radostyánból irányítja a szerveződést, időt, energiát és pénzt nem kímélve, míg Tóth Istvánné a fővárosban él, Vassné Zsuzsa pedig Felsőnyárádról kezeli a négylábúak ügyeit.

„Kikutattuk az összes országos, ingyenes hirdető portált, ahová fel lehet tölteni a kutyák fotóit. Azt tudni kell, hogy 16 ilyen van az országban, legalábbis mi ennyit találtunk. Zsuzsa minden héten a szombatját és vasárnapját arra áldozza fel, hogy az összes kutyát a hirdetőportálokra egyenként felrakja. Amennyiben van nagyon sürgős esetünk, mint például Arni, aki már egy éve volt bent, azt pedig felrakjuk fizetősre” - mondta Pintér Zsoltné, az Ózdi Mentés tagja.

A három segítő minden világháló adta lehetőséget kihasznál, hogy minél több állat kerüljön szerető gazdához. Támogatásokat gyűjtenek, menhelyeket kutattak fel. Adományozói vonalon finanszírozzák az oltás, chippelés és szállítás költségeit, de olykor a saját pénztárcájukba is belenyúlnak egy-egy kutyus érdekében. Törekvésük pedig nem hiábavaló. Az elmúlt egy évben összesen 723 dokumentált intézkedés történt a telepen. A civil állatvédők rendületlen munkájának eredményeként 371 jószág gazdisodott, vagy került valamilyen szervezethez, esetleg ideiglenes befogadóhoz. Két és fél év alatt viszont több mint ezer esetben volt sikeres a civil állatvédők közbenjárása, vagyis 990 kutyusnak adtak új esélyt csak az Állategészségügyi Telepről, és 179 úgynevezett „utcakutyát” mentettek meg a környékről.


987_0_t 987_1_t 987_2_t 987_3_t
987_4_t 987_5_t 987_6_t 987_7_t
987_8_t 987_9_t 987_10_t
Vissza