Gombavizsgáló a piacon (képgalériával)2018. június 4. (hétfő) 19:00 - Városnews/6985_0_300.jpgMár várja a szakértő a városi piacon azokat, akik a jó idő beköszöntével gombák után járják az erdőket. A szezon alatt folyamatos lesz a vizsgálat. A lakosság számára ez ingyenes, annak is, aki eladásra szánja, illetve annak is, aki csak szeretne megbizonyosodni arról, hogy ehető az, amit leszedett.

Az összes fajta közül hatvankétféle szedése és árusítása engedélyezett, a többi mérgező vagy védett. Fontos megjegyezni, hogy ha csak egy mérgező is az ehetőek közé keveredik, akkor egyiket sem szabad elfogyasztani. A szakellenőr szerint a gombaszedés hatályos jogszabályairól még a begyűjtés előtt érdemes tájékozódni, így elkerülhető a természetvédelmi bírság kiszabása. Az árusoknál már csak bevizsgált gombák kaphatóak.

„Amit nem ismernek gombát, azt inkább fényképezzék le, és a fényképet mutassák be nekem. Mert akkor biztos, hogy jobban járnak, mintha leveszik, és nem lett volna szabad. Egy biztos, ami nagyon szép és nagyon ritka, az mind védett. Tehát olyan gombát szedjenek le, amit ismernek és látták már, hogy itt a piacon árulják, és az ehető” - mondta Vida Ferenc, gombavizsgáló szakellenőr, gombaszakértő.


985_0_t 985_1_t 985_2_t 985_3_t
985_4_t
Vissza