Tilos a fürdőzés! (képgalériával)2018. május 31. (csütörtök) 19:00 - Aktuálisnews/6974_0_300.jpgCsak a hatóságilag kijelölt helyeken lehet fürdőzni hazánkban. Az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársai a turisztikai idény beköszöntével felhívják a lakosság figyelmét a tiltásra. Ennek megszegése szabálysértési eljárást von maga után.

A Sajó hazánk kilencedik legbővebb vizű és egyben egyik legveszélyesebb folyója. Sajópüspöki mellett lépi át a határt. A térségben átlagmélysége 0,8-1,2 méter körüli, ez azonban ne tévesszen meg senkit. Sebes sodrása miatt könnyű elmerülni benne, még a jó úszóknak is kihívást jelenthet fennmaradni a felszínén. Meglepetést okozhatnak az uszadékok is, sokszor ezeket is nehéz észrevenni. A turisztikai idény beköszöntével az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársai is fokozott figyelmet fordítanak a szabadvízi fürdőzőkre, saját biztonságuk érdekében.

„Ezen az úton is a tévénézők figyelmét felhívja az Ózdi Rendőrkapitányság, hogy szabadvizeken csak és kizárólag olyan helyeken fürödjenek, ahol fürdésre kijelölt terület van. Tehát élővízen, szabadvízen máshol fürödni nem lehet az életveszély elhárítása érdekében. Nagyon fontos, hogy mindig úgy ugorjunk a vízbe, hogy előtte összevizezzük magunkat, tehát a testünket fokozatosan hűtsük, hiszen hirtelen szívmegállást okozhat egy felhevült testtel történő vízbe ugrás” - mondta dr. Molnár Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Az alkoholos befolyásoltság alatt állók különösen nagy veszélyben vannak. Ilyen állapotban általában megnövekszik az önbizalom, kevésbé érezzük a történések súlyát. A környéken azonban nem a Sajó az egyetlen szabadvíz. Az Arlói-tónál van kijelölt strand, itt hatóságilag engedélyezett a fürdőzés, ráadásul a víz kiváló minősítéssel rendelkezik.

Itt mindenképpen alkalmazkodni kell a helyi viszonyokhoz, a tó körüli terület sérülésveszélyesebb, mint egy mesterségesen kialakított strand esetében. A víz hidegebb, főleg a lenti régiókban, illetve sötétebb is, nem lehet látni az alját. A móló végén a tó már 2,4 méter mély. Fürdőzni csak a bójával kijelölt területen lehet, csak saját felelősségre.

A tiltott helyen fürdőzőkkel szemben a fokozatosság elvét szem előtt tartva szabálysértési eljárást indít az Ózdi Rendőrkapitányság, és akár pénzbírságot is kiszabhat, amelynek mértéke 5-től 150 ezer forintig terjedhet. Ez a szabályokat megszegők életének védelmében történik.


974_0_t 974_1_t 974_2_t 974_3_t
974_4_t
Vissza