Fontos a megelőzés (képgalériával)2018. május 31. (csütörtök) 19:00 - Aktuálisnews/6972_0_300.jpgNemcsak műszaki, hanem egészségügyi problémát is okozhat az ellenőrizetlen klíma. A nyári hűsölésért felelős berendezéseket legalább évente egyszer felül kell vizsgáltatni. Érdemes az autókban lévő szerkezeteket is átnézetni, hiszen ez nemcsak kevesebb energiafelhasználást jelent, hanem baktériummentesítést is.

Még csak holnap írjuk a naptári nyár első napját, ám korábban már többször is tapasztalhattunk kánikulai meleget. Ekkor – akár csak a gumiabroncsok cseréjénél – egy nagyobb hullám indul meg az autószerelő műhelyek felé, hogy átvizsgáltassák a klímákat. A készülékek karbantartását célszerű minden évben még a hőség beköszönte előtt elvégeztetni, és azt mindenképpen hozzáértőre bízni.

„Amikor jönnek ezek az első komolyabb melegek és a levegő hőmérséklete 30 °C fölé emelkedik, az emberek észreveszik, hogy a klíma hatásfoka csökkent. Ekkor azért egy csökkent teljesítményű klímának gondot okoz a megfelelő hőmérsékletű hideg levegőt kifújni az utastérbe. Ezt veszik először észre az ügyfelek, és ekkor érkeznek klímatakarításra. Ebben az esetben a klíma működésének megjavítására” - nyilatkozta Gyárfás Gábor, a Suzuki Kaiser műszaki vezetője.

A szakemberek kiemelték azt is, hogy a pollenszűrő és a párologtató megfelelő fertőtlenítése is ajánlott.

„Most leszívta a klímában található gázt és teszteli a nyomást, hogy mekkora veszteség volt a rendszerben. A gép kiírja a végén, hogy mennyi gáz volt benne, és mennyi olajat szívott le. Ezután csinál egy vákuumfázist, hogy a rendszer tömítettségét ellenőrizze, és végül befecskendezi az olajat és a gázt” - mondta Galambosi Péter, autószerelő.

Az alig félórás folyamat után az autóban lévő készülék tisztább, frissebb levegőt fúj. Érdemes ügyelni arra is, hogy a kinti hőmérséklettől maximum 6-8 fokkal legyen hűvösebb a klimatizált helyiségben. Ennél nagyobb különbség esetén ugyanis nő a megfázás, valamint az arc- és homloküreg-gyulladás esélye is.


972_0_t 972_1_t 972_2_t 972_3_t
972_4_t
Vissza