Országos tudáspróba (képgalériával)2018. május 30. (szerda) 19:00 - Oktatásnews/6967_0_300.jpgÓzdon tartották meg a 34. Koncz Dezső Tanulmányi Verseny Országos Döntőjét. A megmérettetésre hazánk minden pontjáról érkeztek csapatok. A diákoknak számos különböző feladatot kellett megoldaniuk a kétnapos rendezvény alatt.

Magyarország minden pontjáról érkeztek csapatok a 34. Koncz Dezső Tanulmányi Versenyre. A megnyitón az ózdi diákok a Pál Utcai Fiúk zenés darabból adtak elő egy részletet. A ceremónián Kozup Sándor, az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények Ózdi Tagintézményének vezetője a verseny fővédnöke Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök feleségének leveléből idézett.

„A pedagógusnak egyetlen karizmája van, a jövőbe vetett hit optimizmusa. Vallja Karácsony Sándor költő és tanár. Tisztelt pedagógusok, kedves diákok. Amikor a Koncz Dezső Tanulmányi Verseny megyei és országos fordulóira készülve a felkészítő csapatok pedagógusai utaztatást és vendéglátást szerveznek, a feladatok kellékeit szerzik be, a versenyre készítik tanulóikat, vagy a megszerzett pontokat értékelik, mindent a fent idézettek szellemében végeznek immár három évtizede” - idézett a levélből Kozup Sándor, az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények Ózdi Tagintézményének igazgatója.

A fiatalokhoz Giflo H. Péter, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségért Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője intézett köszöntő szavakat. Elmondta, hogy ha a diákok jobban értik a körülöttük lévő világot, akkor felnőttkorban a lehető legnagyobb önállósággal fognak tudni részt venni az életben. Kiemelte, hogy nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy a résztvevő gyerekek minél hamarabb kikerüljenek a nagy intézményekből, és függetlenek legyenek.

„A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségért Közhasznú Nonprofit Kft.-nél mi elsősorban a felnőttek ügyeivel foglalkozunk. Néhány év gyorsan elröppen, és hamarosan ti is felnőttek lesztek. Azt a mondást biztos mindenki ismeri, hogy nem az iskolának, hanem az életnek tanulunk. Vajon azért kell tanulmányi versenyre jönni, a matematikát, történelmet vagy magyart tanulni, hogy jó jegyet kapjunk az osztályban. Vagy azért kell, hogy jobban boldoguljunk az életben. Én magam az utóbbit vallom” - fogalmazott Giflo H. Péter, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségért Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A megnyitó után kisorsolták a csapatok színeit, és ekkor vehettek át egy apró ajándékcsomagot is. Azt a kitűzőt, amely a több intézményből érkező nebulók megkülönböztetésére szolgált, az Ózdi Városi Televízió szerkesztősége ajánlotta fel. A verseny során a gyerekeknek általános ismeretek, életvitel, kézműveskedés, sport és konyhai ismeretekről is számot kellett adniuk. A diákok nagyon élvezték, hogy együtt tölthették el ezt a két napot. Végül a mohácsi Meixner Ildikó Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény végzett az első helyen, a második a gyulai Esély Pedagógiai Központ lett, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a nyírbátori Éltes Mátyás Általános Iskola csapata került.


967_0_t 967_1_t 967_2_t 967_3_t
967_4_t 967_5_t 967_6_t 967_7_t
967_8_t 967_9_t 967_10_t 967_11_t
967_12_t 967_13_t 967_14_t 967_15_t
967_16_t 967_17_t 967_18_t
Vissza