Szakmai előadások (képgalériával)2018. május 24. (csütörtök) 19:00 - Városnews/6944_0_300.jpgA közlekedésbiztonság fő kérdéseiről tanácskoztak a szakemberek ma délután a Tiszti Kaszinóban. A Közlekedéstudományi Intézet és a Közlekedéstudományi Egyesület roadshow-ja hatéves múltra tekint vissza, Ózdon viszont először rendezték meg. Szó volt többek közt a hazai baleseti helyzetképről, a szemléletformálásról és az infrastrukturális tényezőkről is.

Az elmúlt hetekben számos közúti baleset történt városunkban, amelyek közt nemcsak anyagi kárral járó, hanem emberéletet követelő ütközés is volt. Ezért is volt különösen nagy aktualitása a Közlekedéstudományi Intézet és a Közlekedéstudományi Egyesület közös roadshow-jának. Az érdeklődőket Janiczak Dávid köszöntötte a Tiszti Kaszinó Tükörtermében. A polgármester kiemelte: a közlekedésben mindenki részt vesz, aki kilép otthonából. A hatéves múltra visszatekintő rendezvénynek először adott otthont városunk. A szervezésben az egyik helyi autósiskola vezetője is szerepet vállalt. Szerinte lényeges az ilyen konferenciák szemléletformáló ereje.

„Az emberek gondolkodásmódját kellene egy kicsit közösségibb gondolkodássá változtatni. Hogy ne csak a saját céljukat tartsák szem előtt, hanem a közösség egészét, a teljes folyamatot figyelembe véve közlekedjenek. Nagyon sokszor látjuk azt, hogy egy értelmetlen, indokolatlan előzéssel, szabálytalan megállással milyen mértékben akadályozzák a többieket, hozzák hátrányosabb helyzetbe a többi közlekedőt” - fogalmazott Miksztai Zoltán, autósiskola-vezető.

A roadshow-n többek között a közlekedéssel kapcsolatos infrastrukturális szempontokról, a közúthálózatról és az intelligens technológiákról is szó esett. Prof. dr. Holló Péter a hazai baleseti helyzetképet mutatta be. A konferencián ott voltak az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársai is, akiknek szintén fontos szerepük van a balesetek számának és súlyosságának visszaszorításában.

„A közlekedésbiztonsággal kapcsolatban van a rendőrségnek rendészeti tevékenysége bőven. Igazából az a problémánk, hogy évek óta nem tudunk hatékony, nagy hatásfokú csökkenést elérni a személyi sérüléses balesetek számában. Ezen a területen van még teendőnk” - nyilatkozta Rajhóczki Péter, a Közlekedésrendészeti Osztály osztályvezetője.

A roadshow programját igyekeztek úgy összeállítani, hogy tekintettel legyenek a helyi sajátosságokra, valamint hogy a lehető legtöbb szempontból megvizsgálják a közlekedésbiztonság kérdéskörét.

„Általában a baleseteket is több okra vezetik vissza. Nehéz azt mondani, hogy egy baleset kifejezetten emiatt vagy amiatt történt. Alapvetően a roadshow struktúrája is ebben a szellemben szerveződött. Minden egyes helyszínen három modult mutatunk be: az egyik az infrastruktúra-biztonságra fókuszál, ezt követi az oktatás, képzés, nevelés, szemléletformálás, majd a helyi közlekedésbiztonsági problémákkal kapcsolatos kérdéseket tárgyaljuk meg” - mondta dr. Török Árpád, a KTI Közlekedésbiztonsági Kutatóközpont központvezető-helyettese.

Külön előadás foglalkozott továbbá az óvodai közlekedésnevelés tapasztalataival és lehetőségeivel. A szakemberek szerint ugyanis annak is kiemelkedő jelentősége van, hogy a gyerekek a lehető leghamarabb megszerezzék az alapvető ismereteket.


944_0_t 944_1_t 944_2_t 944_3_t
944_4_t 944_5_t 944_6_t 944_7_t
944_8_t 944_9_t 944_10_t 944_11_t
944_12_t 944_13_t 944_14_t 944_15_t
944_16_t 944_17_t 944_18_t
Vissza