Interaktív tanulás (képgalériával)2018. május 24. (csütörtök) 19:00 - Oktatásnews/6943_0_300.jpgInteraktív utazáson vettek részt általános iskolás gyerekek az Olvasóban. A harmadik Hétvölgy Fesztivál egyik állomásaként idén is megrendezték a Szerethető Tudomány napját. Városunk diákjai különböző ügyességi és látványos kémiai, fizikai feladatokat oldottak meg, valamint közelebbről is megismerkedtek a természettudománnyal.

Játszva tanul az ember. Most öt általános iskola nyolc csapata mélyülhetett el a természettudomány világában az Olvasóban. A diákok kora reggel egy előadást hallgathattak meg az anyagtudományokról, majd kisebb csoportokban négy helyszínen, játékos foglalkozásokon vehettek részt. Az egyik teremben Szaka Attila különböző fizikai érdekességeket mutatott be a gyerekeknek egyszerű szappanbuborékok segítségével.

„Mindez arról szól, hogy ezek a gyerekek nyitott szemmel járjanak a környezetünkben. Rácsodálkozzanak a természet jelenségeire. Tegyék fel a megfelelő kérdéseket. Ha a megfelelő kérdéseket fel tudják tenni, akkor arra előbb-utóbb megszületik a megfelelő válasz is. Nem utolsósorban picit cél az is, hogy népszerűsítsük a természettudományokat, illetve a Miskolci Egyetem Ózdi Kihelyezett Tagozatának az ilyen irányú képzését is” - mondta Szaka Attila, szervező, köznevelési és művelődési referens.

Egy másik helyszínen a fiatalok olaj, víz és pezsgőtabletta segítségével elkészíthették saját lávalámpájukat is. A gyerekeket lenyűgözte ez a kísérlet, amelyet otthon bárki kipróbálhat. A tanulók egyszerű módszerekkel tanulhattak a kémiai folyamatokról és az anyagok tulajdonságairól is.

„Próbálok nekik abban segíteni, hogy kinyíljon a szemük és meglássák azt, hogy körülöttük az anyagok mindenütt körül veszik őket a világban. Illetve, hogy bátran próbálkozzanak, kísérletezzenek és megismerjék ezeket az anyagokat. Mára is teljesen hétköznapi anyagokkal készültem, amit akár otthon a konyhában is megtalálhatnak, és a kísérleteket szülőkkel együtt kipróbálhatják” - nyilatkozta Roneczné Ambrus-Tóth Judit, a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának arculati szakértője.

Az Olvasó Adorján Lajos termében a tanulóknak az Ózdi Szakképző Centrum Bródy Imre Szakgimnázium pedagógusai különböző elektromos műszereket mutattak be. Igyekeztek a fizika világába elkalauzolni őket. Közelebbről is megismerkedhettek például a Tesla-gömbbel vagy az egyszerű áramkörökkel. A gyerekek nagyon jól érezték magukat, és rengeteg tapasztalattal gazdagodtak.

„Nekem az elektronika rész tetszett a legjobban. Itt megcsináltuk a feladatokat, és kommunikáltunk ezekkel a gépekkel” - mondta Dobrik László.

„Olyat tanulhattunk itt, amit jobb, ha tudunk. Például majd nyolcadikban következnek a villamossági tananyagok, és azokról is hallottunk már pár szót. Ezekről majd az órákon tudunk pár szót mondani” - nyilatkozta Csépányi Norbert.

A feladatok nem csak bent az épületben zajlottak. A rendezvény egyik állomásán például az Olvasó környezetét kellett fotók segítségével még jobban megismerni. A nyertes csapat jutalma 15 darab koncertbelépő a hétvégi Hangkohó koncertekre.

Ez a rendezvény is része volt a harmadik Hétvölgy Fesztiválnak. A szervezők rengeteg programmal készülnek a négynapos rendezvény ideje alatt. Pénteken az ózdi örökségvédelem kerül a középpontba. Szombaton kora délelőtt a katonaság világába tekinthetnek be az érdeklődők, délután pedig két nagyszabású koncerten kapcsolódhatnak ki. Idén a Wellhello ad élő nagykoncertet, előzenekaruk pedig a Bohemian Betyars lesz. Vasárnap a gyerekeké lesz a főszerep. Reggeltől kora délutánig különböző foglalkozásokra és zenés-táncos mulatságra várják a kicsiket és nagyokat. A III. Hétvölgy Fesztivál rendezvényeiről bővebb információk városunk honlapján, az Ózdi Városi Televízió képújságjában, a városszerte kihelyezett plakátokon, valamint az Ózdi Művelődési Intézmények weboldalán is elérhetőek.


943_0_t 943_1_t 943_2_t 943_3_t
943_4_t 943_5_t 943_6_t 943_7_t
943_8_t 943_9_t 943_10_t
Vissza