Nincs változás2018. május 18. (péntek) 19:00 - Híreknews/6927_0_300.jpgTovábbra is elegendő lesz a forgalmi engedély, ha igazoltat a rendőr. Az országos sajtóban megjelent hírekkel ellentétben május 20-a után sem kérik majd a műszaki vizsgálati bizonyítványt. A többletinformációkat tartalmazó dokumentumra csak a külföldről behozott járművek honosítási eljárásához lesz szükség.

Az országos sajtóban arról szóltak a hírek, hogy május huszadika után az igazoltató rendőrök a forgalmi engedély mellett a műszaki vizsgálati bizonyítvány elkérhetik a járművezetőktől. A híresztelés azonban téves. Egyrészt maga a dokumentum sem új, már eddig is létezett. Igaz, a legtöbben rögtön a vizsga után eldobták, vagy a fiók mélyére süllyesztették azt.

„2015 óta van ez a műszaki vizsgabizonyítvány, amit minden vizsgáztatás során átadunk az ügyfélnek” - mondta Bellérné Bíró Henrietta, az A-Z Autó tulajdonosa.

A rendőrség által ma délelőtt kiadott közleményből kiderül, az országos sajtótermékek félreértelmezték a vonatkozó jogszabályt. Az igazoltató rendőrök továbbra sem kérik el a dokumentumot, arra kizárólag a külföldről behozott járművek honosításához lesz szükség. Az adatlap egyébként a forgalmi engedélyhez képest többletinformációkat tartalmaz. Egyrészt a kilométer-számláló állását, másrészt pedig egyéb, a jármű műszaki állapotával kapcsolatos megjegyzéseket.

„Egyéb megjegyzések rovatban szoktak feltüntetni a kollégák esetlegesen olyan információkat, amelyek a műszaki vizsga során az autóval kapcsolatban felmerülő problémák. Olyan jellegűek, amelyekkel együtt az autó műszakivizsga-képes, de esetleg javításra szorul a későbbiekben. Egy igazoltatásnál akár ezt is ellenőrizni tudja majd a hatóság” - nyilatkozta Gyárfás Gábor, a Suzuki Kaiser műszaki vezetője.

Ez természetesen csak apróságokat jelenthet, így festési hiányosságokat, esztétikai hibákat. Ha például egy ütközés miatt elemet cseréltek az autón, de még nem fújták a karosszéria színére, azt a műszaki vizsgán feljegyzik, a bizonyítványra rávezetik, az ügyfélnek pedig a megadott határidőn belül pótolnia kell a hiányosságot. A forgalomban részt vevők számára tehát jó hír, hogy a jövőben sem kell ezt a dokumentumot az autóban tartaniuk. Amennyiben az intézkedő rendőrnek a forgalmi engedélyben vagy a jogosítványban foglaltakon túl további információkra is szüksége van, azt a rendelkezésére álló nyilvántartásból fogja lekérdezni.

Vissza