Nem jogerős2018. május 17. (csütörtök) 19:00 - Törvénynews/6924_0_300.jpgNégy farkaslyuki férfi ellen hozott ítéletet ma az Ózdi Járásbíróság. A még 2016-ban csoportosan, felfegyverkezve elkövetett garázdaság és társtettesként elkövetett testi sértés miatt mindegyikük börtönbüntetést kapott. Az ítélet nem jogerős, mivel a vádlottak és védőik felmentésért, az ügyész pedig súlyosbításért fellebbezett. Az ügy a Miskolci Törvényszéken folytatódik majd.

Még 2016. január végén történt az az eset, amelynek ügyében ma hozott ítéletet az Ózdi Járásbíróság. Farkaslyukban rokonok estek egymásnak két és fél évvel ezelőtt, feltehetőleg egy közös italozás előzte meg a konfliktust, amely tettlegességbe csapott át. Az este folyamán H. Lórántot mind a négy vádlott bántalmazta, a halántékán, a hátán, a csípőjén keletkeztek sérülések, valamint a bal kezének középső ujja eltört. Édesanyja, H. Lórántné bordatörést szenvedett, őt és H. Olivért az első rendű vádlott, H. Albert ütötte meg. A helyszínre érkező H. Alexet egy szamurájkarddal vágta meg a száján. A nyomozás során egymástól eltérő tanúvallomások születtek, a bíróság azonban az első kihallgatás anyagát vette alapul az ítélet meghozatalakor. A vádlottak végig tagadták bűnösségüket, illetve pont az ellenkezőjét állították annak, mint amit a sértettek mondtak.

„Az Olivér elismerte, hogy ő nem lett bántalmazva, meg a Lóránt azt mondja, hogy ő lett bántalmazva. Meg elsőnek miért nem azt a vallomást veszik figyelembe, amikor elsőnek lett bántalmazva, vagy a kórházban. Sok pálinkát ittak és elestek. Egy fél liter pálinkától szerintem az ember nem tud halálosan berúgni. Hogy ne emlékezzen a dolgokra. Ez az egész egy irritáció, ez ránk van fogva az egész, koholmány az egész vád. Ezt tudja maga is, és ezt akarja kideríteni” - mondta H. Csongor, másodrendű vádlott.

A tárgyaláson jelen volt mind a négy gyanúsított. H. Albert elsőrendű tizenháromszor, H. Csongor másodrendű négyszer, H. Szilveszter harmadrendű vádlott pedig már kétszer volt büntetve. Négyük közül csak H. Roland volt büntetlen előéletű.

„A vádlottak a tényállásban írt cselekményükkel, azzal, hogy élet kioltására is alkalmas eszközöket maguknál tartva olyan, kihívóan közösségellenes fizikai, valamint személy elleni erőszakot sem nélkülöző magatartást tanúsítottak, amely alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást, riadalmat keltsen, társtettesként, csoportosan, felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntettét valósították meg” - fogalmazott dr. Pallagi István, bíró.

H. Lórántot szándékegységben bántalmazták, neki 8 napon túl gyógyuló sérüléseket okoztak, ezért társtettesként elkövetett testi sértésért is felelniük kell. H. Lórántné és H. Alex esetében H. Alberten kívül a többiekre nem bizonyítható rá, hogy ezen két személy bántalmazásában részt vettek, ezért őket a kétrendbeli társtettesként elkövetett testi sértés vádpont alól a bíróság bizonyítottság hiányában felmentette, H. Albertet viszont kétrendbeli súlyos testi sértésért is elmarasztalta. Az elsőrendű vádlott két év hat hónap szabadságvesztést és három év közügyektől való eltiltást kapott, a másodrendű H. Csongort pedig 1 év 8 hónapra ítélték 2 év közügyektől való eltiltással. Mindkettejük visszaeső, feltételes szabadságra nem bocsáthatóak. H. Szilveszter harmadrendű vádlott 1 év 6 hónapot és 2 év közügyektől való eltiltást kapott, illetve megszüntették előzetes letartóztatását is. H. Rolandot, mivel eddig büntetlen előéletű volt, 1 év szabadságvesztésre ítélték 3 év próbaidővel. Mindegyikük börtönben köteles letölteni büntetését, melybe előzetes letartóztatásuk beleszámít. Az ítélethozatalnál enyhítő körülménynek értékelte a bíróság, hogy több mint két év telt el az eset óta, hogy a gyanúsítottak kiskorú gyermekek eltartására kötelezettek, illetve hogy az ügyben érintett családok megbocsátottak egymásnak. Súlyosító körülmény volt viszont, hogy társtettesként követték el a bűncselekményeket, ráadásul ittas állapotban. Az ítélet ellen az ügyész súlyosbításért, a vádlottak és védőik pedig felmentésért fellebbeztek, így az nem emelkedett jogerőre. A per a Miskolci Törvényszék folytatódik majd.

Vissza