Baráti kapcsolat (képgalériával)2018. május 17. (csütörtök) 19:00 - Oktatásnews/6923_0_300.jpgA lengyelországi Chorzówban jártak az Újváros Téri Általános Iskola diákjai. Az ózdi intézmény mintegy két évtizede nagyon jó kapcsolatot ápol az ottani sportiskolával, a tanulók évről évre meglátogatják egymást. Sokuk közt már baráti kapcsolat alakult ki a csereprogramnak köszönhetően. A pedagógusok szerint az ilyen utazások szélesítik a gyerekek látókörét, ezért nagyon hasznosak fejlődésük szempontjából.

Kalló Gyula igazgatóhelyettes vetít fotókat az Újváros Téri Általános Iskola egyik tantermében. Ezúttal nem átlagos tanóra folyik: a lengyelországi csereprogramban résztvevő diákok számolnak be legfrissebb élményeikről társaiknak. Az intézmény már két évtizede nagyon jó kapcsolatot ápol a chorzówi sportiskolával, az egyik esztendőben az ózdi tanulók utaznak külföldre, a következőben pedig ők fogadják lengyel társaikat. A pedagógusok szerint a gyerekek fejlődése szempontjából nagyon hasznosak ezek a kirándulások.

„Szélesíti nagyon a látókörüket, fejleszti a kommunikációjukat, olyan jól el tudnak társalogni egymással. Az, hogy közvetlenül megtapasztalják más országok életét, más országok szokásait, azt hiszem, nagyon sokat jelent a fejlődésük szempontjából” - mondta Kalló Gyula, az Újváros Téri Általános Iskola igazgatóhelyettese.

A tanulókat egy-egy lengyel család szállásolta el, a cserediákokkal és szüleikkel többnyire angolul beszélgettek. Egy-egy ilyen látogatás a nyelvtanulás és -gyakorlás szempontjából is nagyon hasznos, sokan ugyanis ez alatt a pár nap alatt többet kommunikálnak angolul, mint máskor hónapokon keresztül. A magyar és lengyel fiatalok között jó kapcsolat alakult ki, sokan egész évben ápolják is barátságukat a közösségi oldalak segítségével. Az Újváros téri diákokat most is barátságosan fogadták.

„Nagyon kedvesek voltak, nagy szeretettel fogadtak minket. Ahol tudtak segítettek, amit tudtak, odaadtak. Abban is próbáltak segíteni, hogy jó helyünk legyen. Nagyon segítőkészek voltak, és gondoskodóak” - nyilatkozta Nánási Fruzsina, az Újváros Téri Általános Iskola tanulója.

Az ózdi diákok műsorral is készültek vendéglátóiknak, iskolájuk sport- és közösségi életére jellemző előadást mutattak be. A kirándulás alkalmával megismerhették a chrozówi iskola működését, és jártak Krakkóban, Katowicében és Ojcovában is. A nevezetességek mellett Lengyelország történelmébe is betekintést nyerhettek.

„Számomra nagyon jó élmény volt. Igazán érdekes és szép helyeken jártunk, illetve mindenféle érdekességet megnéztünk, és hallottunk különböző legendákat” - fogalmazott Molnár Noémi, az Újváros Téri Általános Iskola tanulója.

A gyerekek kellemes és maradandó élményekkel tértek haza Lengyelországból, az ott megszerzett ismereteket későbbi tanulmányaik során is tudják majd hasznosítani. A következő tanévben pedig ők várják majd lengyel társaikat, hogy megmutathassák nekik Ózdot és térségét.


Képek forrása: Újváros Téri Általános Iskola

923_0_t 923_1_t 923_2_t 923_3_t
923_4_t 923_5_t 923_6_t 923_7_t
923_8_t 923_9_t 923_10_t 923_11_t
923_12_t 923_13_t 923_14_t 923_15_t
923_16_t 923_17_t 923_18_t 923_19_t
923_20_t

 

Vissza