Elhunyt Kónya István2018. május 17. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/6920_0_300.jpg82 éves korában szerdán reggel elhunyt Kónya István, az ózdi József Attila Gimnázium nyugalmazott matematika-fizika szakos tanára.

Kónya István 1936. március 24-én született Tardonán. Miután elvégezte a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemet 1958-ban Ózdon kezdett el tanítani. 22 évig volt a matematikai munkaközösség vezetője, kétszer is igazgatóhelyettesként irányíthatta szeretett középiskolája munkáját, ahonnan 1996-ban ment nyugdíjba. Pályáját a matematika iránti szeretet és elkötelezettség jellemezte. Ezt adta át tanítványainak, akik közül sokan választották ezt a tudományt életpályájuknak. Szakkörei megyeszerte híresek voltak, egyik kezdeményezője, szervezője és tanítványaival rendszeres résztvevője volt a megyei matematikaversenynek, diákjai közül többen eredményesen szerepeltek az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen. Számos iskolai rendezvény, megmozdulás szervezője volt. Pályafutása első felében nem csak matematikai foglalkozásokat vezetett, az iskolai illetve a városi ifjúsági röplabda, majd futballcsapat edzője is volt. Részt vett a hatosztályos gimnáziumi oktatás országos bevezetésének előkészítésében, és irányította annak megvalósulását munkahelyén. Rendszeres, aktív résztvevője volt a Rátz László Vándorgyűléseknek, és éveken át tagja a Miskolci Egyetem felvételi bizottságainak. 1969-70-ben és 1983-84-ben a Ki miben tudós? matematikaversenyek megyei bírálóbizottságának munkájában is részt vett. Kónya István egész életműve, a szakma iránti alázata, diákjainak szeretete követendő példa mindenki számára. Tevékenységének méltó elismerése volt 2016-ban a Rátz Tanár Úr Életműdíj. Az Ózdi Városi Televízió ez év januárban forgatott portréműsort, a nyugdíjazását követően Debrecenben élő emblematikus pedagógussal. Kónya tanár úr arra a kérdésre, hogy mit adott neki ez a hivatás, így válaszolt.

„Nagyon sok fiatalt sikerült megtanítanom dolgokra, és úgy tűnik, hogy ezt ők is elismerik. Ez nagy öröm nekem” - mondta Kónya István.

Kónya Istvánt június 4-én, hétfőn 11 órakor kísérik utolsó útjára Debrecenben. Az Ózdi Városi Televízió holnap, azaz pénteken 19 óra 30 perctől ismétli meg Embermesék című műsorát, amelyben néhány hónappal ezelőtt a tanár úr mesélt életéről.

Vissza