50 év (képgalériával)2018. május 16. (szerda) 19:00 - Kultúranews/6919_0_300.jpgOktatási témájú előadást hallgathattak meg az érdeklődők a Múltidéző Klubban. A bemutató apropóját az adta, hogy 50 éve alapították a mai Ózdi Szakképző Centrum Bródy Imre szakgimnáziumát. A fél évszázad tiszteletére az intézmény tanára, Talián Zoltán állított össze érdekes információkat tartalmazó vetítést, emellett egy jubileumi évkönyv kiadása is a tervek között szerepel.

Az iskola névadója 1891. december 23-án született Gyulán. Bródy Imre világhírű fizikus volt, akit származása miatt a második világháború idején deportáltak. Városunkban nagy szükség volt a megfelelő intézmények létrehozására, hiszen az 1963/64-es tanévben a József Attila Gimnáziumban tizenegy első osztályt kellett indítani. Ez nagymértékben köszönhető a Ratkó reformoknak. Ezek az események is közrejátszottak az iskola megalapításában.

„Mindenképpen izgalmasak az iskola kialakulásának körülményei. Sokáig az iparosodási törekvésekre nem volt kielégítő megoldás Ózd városában, ami azt mutatta volna, hogy valamiféle ipari szakképző iskola létrejöhet a városban. Erre mutatkozott egy igény a második világháború után, és tulajdonképpen az Ózd Városi Tanács és a Miskolci Megyei Tanács együttes döntése kapcsán jöhetett létre az iparosítási törekvéseknek párhuzamában ez az intézmény” - mondta Talián Zoltán, diakónus, középiskolai tanár.

1967. szeptember 1-jén megalakult a Bródy Imre Szakközépiskola. 2005-től Bolyai Farkas Szakképző Iskolának hívták, majd 2011 és 2015 között a József Attila Gimnázium tagintézménye volt. Ezután lett az Ózdi Szakképzési Centrum Bródy Imre Szakképző Iskolája, és 2016-ban kapta jelenleg is használt nevét: Ózdi Szakképzési Centrum Bródy Imre Szakgimnáziuma. Az oktatási intézmény igazgatója büszke a fél évszázadra.

„Még a tavalyi év végén döntött úgy az iskolavezetés és a nevelőtestület, hogy mivel 50 éves lesz az iskolánk a 2017/18-as tanévben, méltó módon kívánjuk megünnepelni. A tanár úr elkezdte nyáron a forrásgyűjtő munkát. Mi az előadáson túl, egy jubileumi évkönyvet is tervezünk kiadni, és egy jubileumi ünnepséget is kívánunk tartani június 8-án, amelyre szintén szeretettel várunk minden érdeklődőt” - nyilatkozta Deklava Mariann, az Ózdi SZC Bródy Imre Szakgimnáziumának igazgatója.

Jelenleg az ide járó diákok öt év alatt két szakmát szerezhetnek. A villamosipar és informatika mellett, szociális és egészségügyi osztályok elindítása is szerepel az innovációs törekvések között. Nagy hangsúlyt fektetnek továbbá a felnőtt szakképzésekre is.


919_0_t 919_1_t 919_2_t 919_3_t
919_4_t 919_5_t 919_6_t 919_7_t
919_8_t
Vissza