Forgószél Ózdon2018. május 16. (szerda) 19:00 - Városnews/6918_0_300.jpgFelhőtölcsért láttak tegnap Ózd környékén. A szokatlan légköri jelenségről egyelőre nem lehet biztosan kijelenteni, hogy tornádó vagy tuba volt-e, az csak a kárfelmérésekből derülhetne ki. Hazánkban is egyre gyakoribbak a forgószelek, és ha bebizonyosodik, hogy érte a földet, akkor itthon idén ez lehet az első tornádó.

Szokatlan légköri jelenség tanúi lehettek tegnap délután az ózdiak. Többen is felhőtölcsért láttak a salakfeldolgozó üzem környékén, azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy tornádó vagy tuba volt-e. A különbség a kettő között az, hogy míg előbbi a felhőtől egészen a földig ér, addig utóbbi csak a levegőben forog, a felszínhez már nem kapcsolódik. A meteorológusok szerint hazánkban évente 20-30 forgószél jön létre. Az Országos Meteorológiai Szolgálat időjósa szerint tegnap megfelelőek voltak a légköri viszonyok egy tornádó létrejöttéhez.

„A kialakulásában azt kell mondani, hogy nagytérségileg egy sekély ciklon és egy magassági hideg örvény alakította a Kárpát-medence időjárását, és ilyen helyzetben, nyári félévben, amikor labilis a légkör, megvannak a megfelelő nedvességi-, illetve szélviszonyok, akkor könnyedén kialakulhat tornádó” - fogalmazott Kuntár Roland, meteorológus.

A tölcsérről videót készített egy ózdi hölgy, aki szabadidejében szeret különféle légköri jelenségekkel foglalkozni, azokat megfigyelni, esetleg dokumentálni is. A felvételt el is juttatta az egyik internetes időjárás-előrejelző portálnak.

„Tegnap délután körülbelül fél öt magasságában Ózdról mentünk hazafelé Királd irányába, amikor a várkonyi elágazásnál, a dohánybolt környékén észrevettük ezt a felhőtölcsért. Megálltunk a személygépkocsival és elkezdtük videózni” - mondta Gáti Anett.

Mások is látták a jelenséget, az Ózdi Városi Televízió gyártásvezetője is észlelte a tölcsért.

„Tegnap hazafelé tartottam munkából körülbelül fél öt környékén. A Rozsnyói úton Center felé haladtam az autóval, amikor megláttam a dombok fölött egy nagy felhőképződményt. Nagyon furcsa volt, nem láttam még ilyet soha életemben, és akkor megfordult a fejemben, hogy ez tornádó. Habár nagyon hihetetlennek tűnt, először nem is akartam hinni a szememnek, de aztán mégis inkább félreálltam, pár percig még szemügyre vettem, aztán hazamentem” - nyilatkozta Mészáros-Varga Judit, az Ózdi Városi Televízió gyártásvezetője.

A videóból a környező dombok takarása miatt nem derül ki, hogy a tölcsér földet is ért vagy csak a levegőben járt, így csak a forgásból lehet arra következtetni, hogy tornádót láttak a szemtanúk. Ha így van, akkor idén Magyarországon ez volt az első ilyen jelenség.

Kép forrása: Gáti Anett

Vissza