Megelőzhető ütközések2018. május 16. (szerda) 19:00 - Rendőrségnews/6914_0_300.jpgMegszaporodtak a közúti balesetek az elmúlt hetekben térségünkben. Több anyagi kárral járó ütközés mellett tragédia is történt a napokban. A rendőrségi statisztikák szerint az egyik leggyakoribb kiváltó ok a gyorshajtás, de akár a figyelem pillanatnyi elkalandozása, vagy saját képességeink túlértékelése is súlyos következményekkel járhat.

A közúti közlekedési balesetek száma országszerte magas, a statisztika az Ózdi Rendőrkapitányság illetékességi területén is növekedést mutat. Igaz, városunkon belül tavaly kevesebb volt a személyi sérüléssel járó ütközés, mint egy évvel korábban. A Közlekedésrendészeti Osztály vezetője szerint a leggyakoribb okok között továbbra is ott van a gyorshajtás.

„A baleseti statisztikai adatok alapján a legnagyobb részben, több mint negyven százalékban a sebességtúllépés okozza a közúti balesetek bekövetkezését. Tehát a járművezető nem helyesen választja meg a sebességet, akár abszolút, akár relatív sebességtúllépést követ el. Ennek a következménye az, hogy balesetet szenved. Ezen statisztikai adatok alapján mindenképpen fontos és prioritást élvez a sebességellenőrzés a rendőrség közlekedésbiztonsági tevékenységén belül” - mondta Rajhóczki Péter, a Közlekedésrendészeti Osztály osztályvezetője.

A rendőrség traffipaxai csak az abszolút sebességtúllépést tudják kiszűrni, de sok baleset a relatív gyorshajtás miatt következik be. Ez azt jelenti, hogy a járművezető nem az út-, illetve látási viszonyoknak megfelelően választja meg a sebességet. Sokszor viszont egészen más tényezők is közrejátszanak.

„Mindenféleképpen tisztában kell lenni mind a saját, mind a jármű képességeivel. Akkor szokott lenni probléma, ha valaki ezeket túlértékeli. A következő nagyon fontos tényező a figyelem elkalandozása. Ha valami elvonja, eltereli a járművezető figyelmét. Ez lehet bármi: egy telefonbeszélgetés, vagy hogy belefeledkezünk a munkahelyi vagy otthoni problémákba, és arra koncentrál, miközben vezeti a járművet” - fogalmazott Miksztai Zoltán, autósiskola-vezető.

Fontos az is, hogy ha a járművezető fáradtságot érez, álljon meg, és pihenjen, vagy mozgással frissítse fel magát. A megfelelő koncentráció mellett pedig az előrelátás, a többi közlekedő viselkedésének figyelése, a tolerancia és a gyors reakció is segíthet elkerülni a balesetet. Ha viszont megtörtént a baj, az első teendő a helyszín biztosítása, majd az elsősegélynyújtás megkezdése, és a mentőszolgálat, valamint a rendőrség értesítése.

(A kép illusztráció.)

Vissza