Erdélyi kirándulás (képgalériával)2018. május 15. (kedd) 19:00 - Oktatásnews/6909_0_300.jpgErdélyben kirándultak a Bolyky Tamás Általános Iskola diákjai. A Határtalanul! program keretein belül már 2012 óta járják a külhoni magyarlakta területeket, most egy negyvenfős csoport tett látogatást Székelyföld nevezetességeinél. Az ötnapos barangolás alatt arra is lehetőségük adódott, hogy új kapcsolatokat alakítsanak ki a határon túli magyarokkal.

A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, 2010 óta megközelítőleg százezer magyarországi diák vett részt a tanulmányi kirándulásokon. A Bolyky Tamás Általános Iskola először 2012-ben kapcsolódott be az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett felhívásba, idén Székelyföldre látogattak el. Május másodika és hatodika között számos helyszínen jártak.

„Ez a gyerekeknek csak pozitív dolgokat adhat. Megismerik a határon túli magyarság életét, hogy hogyan élnek. Gyerekekkel ismerkedhetnek meg, barátságokat köthetnek és a történelemórán tanultakat összeköthetik a látottakkal” - mondta Lestál Ilona, a Bolyky Tamás Általános Iskola tanítója.

A negyvenfős társaság Nagyváradon, a püspöki palotánál állt meg először, majd útjukat a Királyhágó felé folytatták. A torockói Kis Szent Teréz Gyermekotthonba is ellátogattak, ahol megajándékozták az ottani fiatalokat. Szovátán is jártak, megnézték a Medve-tavat is.

„A legjobban az tetszett, amikor a múzeumi szállóban szálltunk meg, mert az emberek ott nagyon kedvesek voltak. Utána még visszamentünk megnézni egy koncertet, és ott két lánnyal megismerkedtünk, akikkel még most is tartjuk a kapcsolatot. Volt egy olyan rész, amikor közösen egy csőfélében sétáltunk, nagyon meglepő volt. Egy kalandparkban jártunk, ahol voltak vaklabirintusok és nagyon élvezetes pályák” - nyilatkozta Gyenes Réka, a Bolyky Tamás Általános Iskola tanulója.

Farkaslakán Tamási Áron és Orbán Balázs sírjánál jártak, ahol elénekelték a magyar és a székely himnuszt, illetve Korondon megcsodálták a méltán híres fazekasok művészi alkotásait is. A Hargita tetejére is felmentek.

„Nekem nagyon tetszett a kilátás, az a csodálatos táj, ami itt nincs, de ott van. Az egyszerűen felejthetetlen élmény, hogy ott látod a tájat, az állatvilágát. Felmentünk a Madarasi-Hargita tetejére és a JAG kopjafájánál fotózkodtunk. Nagyon-nagyon jó volt, szerintem felejthetetlen élmény” - fogalmazott Gazdag Dominik, a Bolyky Tamás Általános Iskola tanulója.

A csíksomlyói kegytemplomban, valamint a parajdi sóbarlangban is jártak, és a kolozsvári városnézés után ellátogattak a házsongárdi temetőbe, ahol megkoszorúzták Dsida Jenő és Apáczai Csere János sírját. A gyerekeket négy pedagógus kísérte el a kirándulásra, amelyre különjárattal mentek. Ahogy elmondták, mindenhol nagyon nagy szeretettel fogadták őket, és a látogatás alatt végig kedvezett nekik az időjárás. A program megvalósításához egyébként több mint kétmillió forintot nyertek, így idén a szülőktől már nem kellett semmilyen anyagi hozzájárulást kérni. Azon túl, hogy a hetedikes tanulók rengeteg élménnyel gazdagodtak, számos barátságot kötöttek a kirándulás alatt az ottani gyerekekkel, így erősítve az egymástól elszakított magyarok közötti kapcsolatot.


Képek forrása: Lestál Ilona

909_0_t 909_1_t 909_2_t 909_3_t
909_4_t 909_5_t 909_6_t 909_7_t
909_8_t 909_9_t 909_10_t 909_11_t
909_12_t 909_13_t 909_14_t 909_15_t
909_16_t
Vissza