Emberi sorsok (képgalériával)2018. május 14. (hétfő) 19:00 - Kultúranews/6906_0_300.jpgCigány holokauszt a témája annak a kiállításnak, amely a Van Helyed! Stúdióban nyílt meg. A tárlaton olyan emberek történeteit ismerhetik meg az érdeklődők, akik túlélték a mészárlást. A megnyitón a hangonyi Danyi Béla is részt vett, aki élve tért haza az auschwitz-i haláltáborból. Egy svéd írónő, Majgull Axelsson is ellátogatott a stúdióba, akinek nemrég jelent meg egy ilyen témájú könyve.

A cigányság történetét és emberi sorsokat bemutató tárlatot nyitottak meg a Van Helyed! Stúdióban. A helyi intézmény, amely hátrányos helyzetű, főként roma származású gyerekekkel foglalkozik, egy kutatómunka eredményeként hozta létre a kiállítást. A stúdió a Közös Nevező program egyik meghívottjaként társult az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziummal, majd együtt kitaláltak egy projektet, melynek célja az volt, hogy életutakat mutassanak be. Így egy roma és egy zsidó holokauszt-túlélő történetét tárták fel.

„Azt nagyon fontosnak tartom elmondani, hogy azért jött ez létre, mert nem szeretnénk, ha feledésbe merülne ez a szörnyűség, ami történt a második világháború idején. Nagyon sokan hallgatnak erről, de mi szeretnénk erre emlékeztetni és felhívni a figyelmét a társadalomnak, hogy itt életekről van szó és emberek haltak meg” - mondta Ruszó András, a Van Helyed! Stúdió telephelyvezetője.

A kiállítást Lenkefi Myrtill, a Trefort pedagógusa és Bódis Kriszta, a Van Helyed! Stúdió vezetője nyitotta meg, majd az intézmény egyik diákja egy történetet olvasott fel az auschwitz-i cigánytáborról.

„Összességében keveset tudunk a többségi társadalommal szerintem a romák történetéről és történelméről, és a romák maguk is keveset tudnak, úgyhogy szerintem minden olyan történelmi eseményről fontos tudnunk közösen (a Közös Nevező is erről szól), ami érinti a romákat és egyúttal minket is” - fogalmazott Bódis Kriszta, a Van Helyed! Stúdió vezetője.

A rendezvényen egy svéd írónő, Majgull Axelsson is részt vett, aki legújabb könyvének, a Nem vagyok Miriam című regény magyarországi megjelenésének kapcsán tartózkodott hazánkban. A történet az identitásról, a kirekesztettségről és a sötét titkokról szól.

„Találtam egy olyan személyt, akinek az életén keresztül be tudtam mutatni a diszkriminációt. Egy roma lányt, aki zsidó identitást felvesz a koncentrációs táborban, és ezen keresztül mutattam meg a diszkrimináció különböző válfajait” - nyilatkozta Majgull Axelsson, a Nem vagyok Miriam című könyv írója.

A stúdió növendékei is úgy gondolják, hogy erről a témáról beszélni kell, be kell mutatni a társadalomnak azt, hogy ezek a tragédiák valósak voltak.

„Nagyon nagy hatással volt az akkori társadalomra, és ennek a dolognak az utóhatásai és kisebb hullámai még ma is érzékelhetők az előítéletesség és hasonlók megnyilvánulásában” - mondta Fehér Botond.

A megnyitón a tárlat egy alanya, Danyi Béla is jelen volt, aki már 90 felett jár. Stábunknak is elmesélte, hogyan járta meg a munkatáborokat, és végül hogyan jutott ki Auschwitz-ból. A beszélgetést a holnapi Kaleidoszkópban hallgathatják meg. A kiállítás május 17-ig, minden nap 10 órától délután hatig tekinthető meg a Van Helyed! Stúdióban.


906_0_t 906_1_t 906_2_t 906_3_t
906_4_t 906_5_t 906_6_t 906_7_t
906_8_t 906_9_t 906_10_t 906_11_t
906_12_t 906_13_t 906_14_t 906_15_t
906_16_t
Vissza