Környezetszépítő akció (képgalériával)2018. május 12. (szombat) 15:29 - Városnews/6903_0_300.jpgTavaszi nagytakarítást szerveztek Susán, Urajon és Szennán. A peremkerületekben már húsz éve hagyomány, hogy a lakók egy napot a környezet szépítésére fordítanak, az akcióhoz Szenna néhány éve csatlakozott. A nők a közösségi házak belsejét, míg a férfiak a temetőket és parkokat tették rendbe.

Reggel 9 órakor már javában dolgoztak a susai asszonyok a közösségi házban. Közülük legtöbben az ablakokat tisztították, nemcsak az üveget, hanem a kereteket is. Volt, aki létráról dolgozott, mások asztalokon, székeken egyensúlyozva törölgették szárazra a nyílászárókat. Eközben a férfiak a temetőben szorgoskodtak, fűkaszával a kezükben irtották a gazt a sírok körül, a letört gallyakat pedig a templom környékén égették el.

„Körülbelül húsz évvel ezelőtt kezdtük ezt a folyamatot Urajon és Susán. Minden tavasszal takarítási napot szervezünk. Ez kiterjed a közösségi terekre, így a temetőkre, közösségi házakra és ezek környékére. Hálistennek Szenna is bekapcsolódott már, tavaly már elég szépen voltak ott is, illetve tavalyelőtt is, de főként Urajon és Susán megy ez” - nyilatkozta Tartó Lajos, területi képviselő.

Az egyik helyi férfi elhozta saját készítésű, traktorhoz csatlakoztatható gazvágóját is, ezzel azt a területet vágta le, amit a fűkasza már nem visz. Eközben Urajon is folyt a munka, a helyi asszonyok az ottani közösségi házban tüsténkedtek. A konyhai berendezéseket, a mellékhelyiségeket és a nagytermet is rendbe tették. Jó néhányan kivették a részüket a munkából.

„Eddig, akik itt lejelentkeztek, az 24 fő, de gondolom, hogy még vagy tizenegy-néhány fő, aki elkerülte a kultúrházat és egyenesen a temetőbe ment, azokat később vesszük fel a jelenléti ívünkre” - mondta Wittchen Károly, gondnok.

A temetőben 10 óra tájékára szinte teljesen levágták a gazt, a férfiak ekkor már csak gereblyéztek, illetve összegyűjtötték a lekaszált füvet. Ekkor érkezett meg a frissítő is a jól elvégzett munkáért: akik ezen a napon még autóval mentek valamerre, azok üdítőt, mások pedig sört ittak. Egyébként Susán és Urajon összesen két holdnyi, azaz valamivel több mint tizenegyezer négyzetméternyi területet kellett megszabadítani a felesleges növényzettől. Szennán az Aradi Vértanúk Parkját gondozták helyiek, a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki kivette a részét a feladatokból.

„9 órára volt megbeszélve, hogy találkozunk, nagyjából itt volt mindenki, aki ígérte, hogy jön, szerintem még fognak is jönni. Van mit csinálni. Füvet vágni, meg a területet rendezni” - fogalmazott Vass József.

A takarítás és területrendezés költségeit az Uraj-Susa Jövőjéért Egyesület és a Szenna Fejlesztéséért Alapítvány állta, több mint százezer forintot emésztett fel a környezetszépítő akció. A peremkerületekben hozzávetőleg száz fő szorgoskodott azon, hogy megfelelő állapotba hozzák a közösségi tereket.


903_0_t 903_1_t 903_2_t 903_3_t
903_4_t 903_5_t 903_6_t 903_7_t
903_8_t 903_9_t 903_10_t 903_11_t
903_12_t 903_13_t 903_14_t 903_15_t
Vissza