Éves közgyűlés (képgalériával)2018. május 11. (péntek) 19:00 - Városnews/6901_0_300.jpgMegtartotta éves küldöttközgyűlését a Mozgáskorlátozottak Ózd Városi Egyesülete. A jelenlévők több beszámolót is meghallgathattak, szó esett többek között a 2017. évi szakmai tevékenységekről, a felügyelőbizottság munkájáról, illetve a szervezet idei munkatervéről is. Az eseményen tisztújítást is tartottak.

A Mozgáskorlátozottak Ózd Városi Egyesülete minden évben megtartja küldöttközgyűlését, amelyen megvitatják az elmúlt év eredményeit, a szervezet tevékenységét. A jelenlévők most is a Civil Ház nagytermében gyűltek össze, hogy meghallgassák az egyesület gazdasági és szakmai beszámolóját. Ebből kiderült, hogy a harmincnyolc éve zavartalanul működő közösség jelenleg 965 főt számlál, ebből ténylegesen 515-en tartoznak a csoporthoz. A tagoknak leginkább ügyeik intézésében tudnak segítséget nyújtani.

„Tanácsot tudunk nekik adni. Vannak nyomtatványaink, bejönnek, kérdeznek. Mi mindenben, amiben tudunk, segítünk nekik, hogy hova fordulhatnak a panaszaikkal, hova kell menni, ha lakásátalakítási támogatást szeretnének, például egy fürdőszobánál, hogyha a mozgássérültségéből adódóan nem tudja használni a kádat” - nyilatkozta Makó Józsefné a Mozgáskorlátozottak Ózd Városi Egyesületének elnökhelyettese.

Az elnök szerint az egyesület jelenleg el van lehetetlenítve, ugyanis sok olyan jogkört kivettek a kezükből, amely a mozgáskorlátozottak életét segítheti.

„Nem tudnak hozzájutni – mondok példát – a parkolási engedélyhez, lakásátalakítási támogatáshoz, mert ez mind bizottsági határozathoz van kötve, és a bizottságok nagyon szigorúan ítélik meg ezt a lehetőséget. Éppen ezért elmaradnak a tagok a tagságuk érvényesítésével” - mondta Mátyási József, a  Mozgáskorlátozottak Ózd Városi Egyesületének elnöke.

A közgyűlésen jelen volt a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége egyik elnökségi tagja is, aki szerint egy 2012-be hozott kormányrendelettel sok mindentől megfosztották a sérült embereket, főleg a leszázalékoltakat, illetve említette még a közlekedőképességi vizsgálatról szóló rendeletet is. Ezen 2015-ben kezdett el dolgozni a MEOSZ, két év múlva, 2017-ben indult el az a folyamat, amelyre vártak.

„Úgy néz ki, hogy a kifogásaink azért célt értek. A második fordulós tárgyalás után úgy tűnik, hogy az idén születik olyan pozitív eredmény, amely által azok a súlyos mozgássérültek, akik idáig elvesztették azokat a határozatokat vagy azokat a lehetőségeket, hogy bármilyen kedvezményhez hozzájuthassanak, bízom benne, hogy nagyon sokan vissza fogják kapni” - fogalmazott Székely József, a  Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének elnökségi tagja.

A MOVE – amely jelenleg 210 ózdit számlál soraiban – feladatának tartja az otthonukhoz kötöttek kimozdítását, a közösség erősítését, az érdekképviseletet. Együttműködnek például a Mozgáskorlátozottak Sárospataki és Miskolci Egyesületével, de az ózdi fogyatékossággal foglalkozó csoportokkal is. A küldöttközgyűlésen szó esett az idei munkatervről és költségvetésről is. Eszerint pályázati úton szereztek megközelítőleg 600 ezer forintot, további támogatásokat pedig a MEOSZ-tól, az önkormányzattól és a tagdíjakból nyernek. Fontos része volt az ülésnek a tisztújítás is, a jelenlegi vezetőség maradt a MOVE élén.


901_0_t 901_1_t 901_2_t 901_3_t
901_4_t 901_5_t 901_6_t
Vissza